Tojásfestő-versennyel indulnak a Míves Tojás Múzeum húsvéti programjai

Forrás: MTI2019. 04. 09. 21:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Baranya megyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum fennállásának 19. évfordulójára rendezendő országos ifjúsági tojásfestő-versennyel veszi kezdetét az intézmény idei húsvéti programsorozata április 14-én, virágvasárnapon.

Nienhaus Rózsa, a múzeum vezetője az MTI-vel közölte, hogy a 10 és 15 év közötti fiatalok már korábban elkezdik felkészülésüket. „A verseny során megfigyelhető a jövő reménybeli tojásdíszítőinek alkotási készsége” – fogalmazott.

Mint beszámolt róla, a látogatóknak emellett az ünnepre szánt tojások elkészítésében a nagyhéten hétfőtől péntekig gyakorlott tojásfestők nyújtanak segítséget.

Minden nap tartanak tojásdíszítő bemutatókat: idén a fémrátétes díszítés, közismert nevén a tojáspatkolás hétfőtől szerdáig, a magrátétes díszítés pedig csütörtökön és péntek szerepel a napi programban.

A múzeum ünnepi rendezvényinek látogatói megismerkedhetnek a hímestojás-minták felhasználásával készített játékokkal és hagyományos locsolóverseket is tanulhatnak.

Húsvéthétfőn a Zengővárkonyi Népi Együttes tagjai 15 órától Húsvéti locsoló című műsorukkal köszöntik a múzeumba érkezőket.

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz.

Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a hucul mintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és egyebek mellett a dróttal díszített tojások is.

A múzeum rendkívül népszerű, évente átlagosan több mint 11 ezren keresik fel és Magyarország mellett számos európai országból, valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából, Oroszországból és az Egyesült Államokból is volt már látogatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.