Történelmi eseményjáték Százhalombattáról

Százhalombattát, a magyar olajfinomítás legnagyobb telephelyének otthont adó települést éppen ötven éve, 1970 április 1-én avatták várossá. Fazekas István Jókai-díjas drámaíró Nagy idők városa címmel írt nagyszabású eseményjátékot a jubileumra. A színdarab ősbemutatója ma lett volna, ám a koronavírus terjedése miatt későbbre halasztották.

Magyar Nemzet
2020. 04. 01. 14:06
null
Gregor Bernadett Poroszlai Ildikó szerepében
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százhalombatta elsősorban iparvárosként él a köztudatban, noha történelme legalább háromezer éves múltra tekint vissza. A hallstatti kultúrához tartozó halomsírok kincsei az egész világ előtt ismertek, ám a város római kori leletekben is igen gazdag. A limest őrző Matrica elnevezésű katonai tábor helyszíne ma is megtekinthető. Az egykori katonai tábor tövében két ősrégi hadiút és egy természetes gázló találkozik egymással. Itt keltek át valamikor Attila hunjai, a honfoglaló magyarok, majd a második világháborúban a Vörös Hadsereg katonái is. Az államalapítás után a Százhalom nevű település évszázadokig királynői birtok volt, ahol István király elsősorban katonáskodó várjobbágyokat telepített le. A XVII. század közepén a falu szinte elnéptelenedett, a török kiűzése után szerbek és Felvidékről érkező magyarok népesítették be újra.

Fazekas színdarabja a város történetét konkrét eseményekhez köthető példázatokon keresztül mutatja be – a vaskortól kezdve a rendszerváltozást követő évekig.

Gregor Bernadett Poroszlai Ildikó szerepében

A színdarab rendezője Bozsogi János, a főbb szerepeket Koncz Gábor, Szakács Tibor, Jánosi Dávid, Gregor Bernadett, Brunner Márta, Incze Máté, Darányi Ádám, Fehérvári Péter és Gyürki István kapták. A színdarab zenéjét ifj. Csoóri Sándor szerezte, a díszlet és a jelmez Húros Annamária munkája.

A monstre eseményjáték az ősz folyamán többször is látható lesz majd a százhalombattai Barátság Kulturális Központban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.