Transzgender lobbi Cannes-ban is

Huszonöt-harminc filmrajongót a mentőknek kellett kezelésbe venniük, többen pedig a széksorok közé hánytak.

2021. 07. 19. 7:30
null
Julia Ducournau francia rendező vitte el az Arany Pálmát Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy fest, a műveltnek mondott világot kisebb-nagyobb szünetekkel a francia forradalom óta uraló jakobinusok ­– akik hálózatot működtettek majd minden európai országban, hogy forradalmat robbantsanak ki – kávéja lefőtt. Elsöpörték őket a teremtést és a természet törvényeit egyaránt tagadó, szabad nemváltók. Mindenesetre erről árulkodik a mindenkori haladást hirdető, hatvannyolcas lázadó szellemű művészet világméretű seregszemléje s filmpiaca, Cannes.

A jakobinus megmondók tutira vették, hogy a 74. fesztivál Arany Pálmáját Enyedi Ildikó filmje viszi. A L’Humanité meg a Le Monde – előző a Francia Kommunista Párt lapjaként jelent meg, szovjet pénzügyi háttérrel, az utóbbi tulajdonosi körének egyike a szocdem párt tagja, a másik Yves Saint Laurent homoszexuális szeretője volt, a harmadik szexchat-szolgáltatóként, 24 esztendősen milliomos lett – a Füst Milán-adaptációra voksoltak. Tévedtek, A feleségem története nem kapott fődíjat. Azt a Titán érdemelte ki.

Nem Störr kapitány húsz nyelvre lefordított, Nobel-díjra felterjesztett története, férfi és nő örök szerelmének meséje, hanem – miként a Le Monde fogalmazott – egy transzgender film. Elsöpörte a haladár szellem az avítt múltat! Azonban még küzdenie kell a nézői ízléssel, lévén a művelt s ünneplőbe öltözött nézők nehezen viselték a leszbikus szeretkezéseket vagy éppen az önabortuszt. Huszonöt-harminc filmrajongót a mentőknek kellett kezelésbe venniük, többen pedig a széksorok közé hánytak.

Julia Ducournau francia rendező vitte el az Arany Pálmát
Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

A 74. Cannes-i Filmfesztivál díjazottjai:

Arany Pálma: Titán (rendező: Julia Ducournau). Nagydíj (megosztva): Ghahreman (A Heros, rendező: Aszhar Farhadi), Hytti Nro 6. (rendező: Juho Kuosmanen). A zsűri díja (megosztva): Ha’berech (rendező: Nadav Lapid), Memoria (rendező: Apichatpong Weerasethakul). Legjobb rendezés díja: Annette (rendező: Leos Carax). Legjobb női alakítás díja: Renate Reinsve (Julie, En 12 chapitres). Legjobb férfi alakítás díja: Caleb Landry Jones (Nitram). Legjobb forgatókönyv díja: Doraibu mai ka (Drive My Car), forgatókönyvíró: Hamagucsi Rjuszuke és Takamasza Oe. Arany Pálma (rövid­film): Tien hszia vu ja (rendező: Tang Ji). Arany Kamera: Murina (23, rendező: Antoneta Alamat Kusijanović). Tiszteletbeli Pálma: Jodie Foster, Marco Bellocchio.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.