Turnéra indul a „zongora hercege”

A sorozat állomásain a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutatóból ismert Boros Misi kifejezetten e turnéra összeállított műsorát hallgathatják meg az érdeklődők.

Izsó Zita
2020. 01. 16. 12:45
Boros Misi
Boros Misi: Örülnék, ha a legkisebbeknek biztatást jelentene a történetem Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében tizenhét állomásos koncertsorozatra indul a „zongora hercegének” nevezett fiatal művész, Boros Misi. A sorozat állomásain a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutatóból ismert zongoraművész kifejezetten e turnéra összeállított műsorát hallgathatják meg az érdeklődők.

Peller Mariann, a Virtuózok alapítója elmondta: a fiatal zongorista pályájának nagyon szép szakasza lesz, hogy bemutatkozhat Magyarországon egy ilyen turnéval. – Amikor Bogányi Gergely néhány évvel ezelőtt elkezdett foglalkozni Boros Misivel, azt mondta, hogy a kezdeti időszak nem a koncertezés, hanem a repertoárépítés időszaka. Azt kell hogy mondjam, igaza volt, ennek a szakasznak az eredménye a mostani koncertsorozaton is meg fog mutatkozni – tette hozzá.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy Boros Misit egészen kicsi korától, Pécsről ismeri. – A filharmónia által szervezett Zeneszüret Fesztiválon már azelőtt nagy sikerrel koncertezett, mielőtt bemutatkozott volna a Virtuózokban – hangsúlyozta Szamosi Szabolcs, és azt is hozzátette, hogy a Filharmónia Magyarország egyik kiemelt célja a tehetséggondozás. A kezdetektől turnét szerveztek a Virtuózokban bemutatkozott fiataloknak, és később is keresik az együttműködés módjait. Mint mondta, Boros Misi szereplése abból a szempontból is nagyon fontos, hogy képes megszólítani kortársait, és közelebb hozza a komolyzenét a fiatalokhoz.

A következő est helyszíne Kaposvár lesz
Fotó: MTI/Soós Lajos

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Boros Misi mentora elmondta, hogy az ő szerepe az, hogy segítsen a fiatal művésznek abban, hogy a csodagyereklétből kinőve, igazi világklasszis zongorista lehessen. – Az a feladatom, hogy támogassam abban, hogy a helyes és komoly úton megmaradjon. A munka nagy részét természetesen neki kell elvégeznie. Mivel azt látom, hogy minden adottsága megvan ahhoz, hogy világklasszis legyen, örömmel vállaltam ezt a megbízást – mondta. Mint hangsúlyozta, a koncertek repertoárját is úgy állították össze, hogy a fiatal művész fejlődését szolgálja, hiszen ezt a szakmát csak a színpadon lehet igazán megtanulni, amikor élesben próbálják ki a sokat gyakorolt műveket.

Boros Misi kiemelte, óriási élmény számára, hogy megvalósulhat a turné. – Egy művész számára nagyon fontos a megfelelő, biztonságos családi, művészi és menedzseri háttér, és nagyon hálás vagyok, hogy számomra mindhárom körülmény adott – tette hozzá. A fiatal zongoraművész fontos célja, hogy a turné állomásain megmutassa a fiataloknak, milyen csodálatos dolog, ha az ember tud hangszeren játszani. – Örülnék, ha a legkisebbek számára is biztatást jelentene az én személyes történetem. Szeretném, ha a fiatalok a koncertjeim által megszeretnék a klasszikus zenét – tette hozzá.

A turné az ajkai és martfűi koncertekkel kezdődött, februárban Kaposváron és Szegeden, majd Győrben, Debrecenben, Szombathelyen, Egerben, Nyíregyházán, Szekszárdon, Tatabányán, Székesfehérváron, Kecskeméten, Miskolcon, Békéscsabán, Pécsett, valamint a fővárosban is meghallgathatja a közönség a fiatal művész játékát. A Boros Misi és mestere, Bogányi Gergely által összeállított koncertek Liszt-darabokkal kezdődnek, felcsendül a Funérailles, a h-moll ballada, valamint az a-moll Paganini-etűd és a 8. transzcendens etűd is. A koncert második felében Chopin játékos műveit hallhatja majd a közönség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.