Új év, új kiadvány az újszülötteknek az Operától

Megújult, online formában 2021-ben is elérhetővé teszi az újszülöttek és családjaik számára Útravaló című kiadványát a Magyar Állami Operaház. Január 1-jén újévi koncertet sugároz a dalszínház, ezt követően pedig ingyenes és fizetős szolgáltatásokkal is jelentkezik az online térben a 136 éves intézmény – tudatta közleményében az Opera.

Magyar Nemzet
2021. 01. 01. 14:00
null
Útravaló 2021 Fotó: Magyar Állami Operaház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Állami Operaház immár kilencedik alkalommal állít össze Útravaló címmel zenei kiadványt, hogy Kodály Zoltán útmutatását követve – mely szerint a gyermek zenei nevelése már a fogantatáskor megkezdődik – ezzel is segítse a gyermekek zenei műveltségének megalapozását és a jövő közönségének megteremtését – derül ki a közleményből. A kiadványt az Opera tavaly óta az interneten teszi elérhetővé, partnere, a PromoBox Kft. segítségével pedig CD-k helyett egy kis füzetet juttat el az édesanyákhoz, amelyben röviden bemutatja az aktuális évben felkínált műveket és tájékoztatót ad a dalszínház gyermekprogramjairól. A füzet beköszöntőjét idén Varga Judit igazságügyminiszter, az Opera aktuális, francia tematikájú évadának magyar fővédnöke jegyzi az operaház főigazgatója mellett.

Ókovács Szilveszter a megjelenés alkalmából úgy fogalmazott: – Az idő mindig csavar egyet a tradíción. Kilencedik éve juttatunk minden magyar újszülött családjának hallgatnivalót: tavalyra megszűnt a hazai CD-gyártás, így maradt az Opera virtuális felületére feltöltött zene, idén pedig a kórházi zárlatok miatt maga az átadás gesztusa lehetetlenül el. Az azonban csodálatos, hogy az élet szó szerint megy tovább, a gyerekek világra jönnek, és előbb fognak dúdolni, mint beszélni, a zene hatalma is töretlen. Úgyhogy kiadványunk most is a PromoBox dobozaiban, a muzsika pedig az Opera honlapján bárki által hozzáférhető!

Útravaló, 2021
Fotó: Magyar Állami Operaház

2021-ben a száz éve született argentin zeneszerző, Ariel Ramírez (1921–2010) két, 1964-es kompozíciója, a Kreol mise és A mi karácsonyunk szerepel a felvételen, ami Horváth István és Haja Zsolt énekes szólisták, Hidegkuti Pálma (zongora), Halász László (gitár), Nagy Anna (harmonika), Hornyák Dávid (bőgő), Szente Gáspár, Boegán Péter és Ur Bertalan (ütőhangszerek), valamint a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató Csiki Gábor) közreműködésével készült, Dénes István karmester irányítása mellett – áll a közleményben. Az itt elérhető felvételeket az Opera korábban a 2020-as adventi kalendáriumában a legnépszerűbb közösségi videómegosztó oldalon is közzétette.

Újesztendő

Míg a járványügyi korlátozások érvényben maradnak, az Opera továbbra is az online térben tartja a kapcsolatot közönségével. Opera Otthonra címmel 2021 januárjával elindul a fizetős streaming szolgáltatás a jegy.hu felületén, melynek keretében népszerű repertoár-előadások és az Opera új bemutatói egyaránt elérhetők lesznek szombat esténként 19 órától. Január 1-jén 15 órától éjfélig még ingyenesen érhető el az Opera 2014-es újévi koncertfelvételén Beethoven IX. szimfóniája. Január 9-én Purcell A tündérkirálynő című noir opera, míg január 16-án Venekei–Willams–Dés A vágy villamosa című modern balettje látható. Január 23-án Vecsei H. Miklós új rendezésében, Halász Péter vezényletével mutatkozik be Mozart Szöktetés a szerájból című daljátéka, míg január 30-án és 31-én két egyfelvonásos opera, Dohnányi Simona néni és Hubay A cremonai hegedűs című műve látható Varga Bence rendezésében, Oliver von Dohnányi dirigálásával. A fizetős szolgáltatások megjelenésével párhuzamosan az Opera Facebook-oldalán 20 órás kezdéssel folytatódnak az ingyenes közvetítések is. 2021 januárjától az Tercett-Trió-kamaraestek hétfőnként, az OperaSzerda opera-keresztmetszetei szerdánként, az dalszínház énekes szólistáit felvonultató MaszkaBál operaestek pedig pénteken és vasárnap jelentkeznek.

Óesztendő

A járvány sújtotta 2020-as évben a Magyar Állami Operaház 89 esten 8 hangversenyt és gálaestet, 13 operát és 6 balettet, köztük 4 operai és 3 balettpremiert tartott műsorán, amelyek közt olyan grandiózus produkciók szerepeltek, mint a Laurencia, a Salome vagy az István, a király. Sok hányattatás után az Eiffel Műhelyházat is üzemszerűen használatba vehette az Opera, ahol a műhelyek és a raktárak méltó elhelyezésével és a három új próbaterem, köztük egy zenei stúdió, egy új játszóhely kialakításával egyedülálló lehetőségek nyíltak meg a 136 éves intézmény előtt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.