Újabb idők focija

A tavalyelőtt súlyos betegségben elhunyt Burger Barna fényképész a kortárs magyar fotóművészet nagy alakja volt, fotóit több mint negyven kiállításon mutatták be.

Antal Miklós
2019. 07. 10. 12:27
null
Szögön a csipesz: a kivitelezés nem méltó a képekhez Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyelőtt súlyos betegségben elhunyt Burger Barna fényképész a kortárs magyar fotóművészet nagy alakja volt. Fotóit több mint negyven kiállításon mutatták be, Magyarországon kívül New Yorkban, Frankfurtban, Berlinben, Pekingben, Los Angelesben és Torontóban. 2014-ben jelent meg Kékvándor című könyve, amelyet a negyven évvel ezelőtti legendás Másfél millió lépés Magyarországon című filmsorozat ihletett. Mozgásban című kiállításán a sportfotóit láthatjuk a Budapest Projekt Galériában.

Burger Barna sportszeretete nem valami új keletű dolog volt, hiszen 18 éves koráig az NB I-es Újpestben futballozott, ezért is választotta szívesen képei témájául a labdarúgást. Képein feltűnik Gera Zoltán – egy legendás aranycsapatos mezben – és Lipcsei Péter is, de Erőss Zsolt hegymászóról és Fa Nándorról is láthatunk portrét, ahogyan rengeteg futball- vagy éppen vízipólómeccsről is. A sportfotó pedig nagy kihívás, hiszen egy pillanat töredékének töredéke is számít, Burger Barna képein pedig jól megállította az időt, ha két szóval kellene jellemezni a munkáit, a küzdelem és a dinamika volna a legmegfelelőbb.

Szögön a csipesz: a kivitelezés nem méltó a képekhez
Fotó: Mirkó István

Viszont nagy fotóművész, rossz kivitelezés: a kiállítás bejárása közben feltűnnek olyan szépséghibák, amelyek nem illenek egy ilyen kaliberű fotóművész munkáihoz. A képek címeit láthatóan egyszerű A4-es papírra nyomtat­ták, majd a fényképek alá ragasztották a falra – van, ahol felfeslik a pa­pír –, Gera Zoltán fényképét pedig mappacsíptetővel tűzték a más műalkotáshoz tartozó szeghez. A fényképek méretei is esetlegesek: van ugyan egy-egy nagyobb formátumú fotó, viszont a legtöbbet megmagyarázhatatlanul kis méretben nyomtatták ki, és a falon való elhelyezésük sem tanúskodik mélyebb meggondoltságról vagy bármiféle eredetiségről. Kár, hiszen a fényképek jók, de hát ez Burger Barna érdeme.

A kiállítást, amelyet a Budapest Európa sportfővárosa programsorozatban rendeztek, augusztus 3-ig lehet megnézni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.