Újraindulnak a népszerű könyvtári cserepontok

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fokozatos újranyitásának az első ütemeként 2021. április 21-től újraindítja könyvtári cserepont nevű szolgáltatását. Ez a kölcsönzést átmeneti feltételekkel – ajtón vagy ablakon keresztül – teszi lehetővé, a bibliotékákba azonban még nem lehet belépni – tájékoztatott a FSZEK a lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Magyar Nemzet
2021. 04. 19. 13:35
null
Budapest, 2013. április 21. Az egykori Wenckheim-palota neobarokk épülete a főváros VIII. kerületében, a Szabó Ervin téren. Ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központja. Épült 1890-ben, Pucher József tervei alapján. Az előtérben "A Magyar Igazság kútja" Szentgyörgyi István szobrászművész 1929-ben felállított alkotása. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos információ, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) az olvasók érdekeit szem előtt tartva a szolgáltatás szüneteltetése alatt a közel százhúszezer érvényes könyvtári tagság és több mint kétszázezer kölcsönzött dokumentum lejáratát folyamatosan meghosszabbította. Mivel a könyvtár még nem nyithat ki, jelenleg is csak azoktól kéri a korábban kikölcsönzött dokumentumok visszahozását, akik a könyvtári cserepontokon kölcsönözni szeretnének – áll a közleményben.

Mint írják, a FSZEK olvasóbarát intézkedésként ismét ingyenessé tette az előjegyzést. Előjegyezni a teljes kölcsönözhető kínálatból lehet, kivéve folyóiratokat. A könyvtár a folyamatosan beszerzett könyvújdonságokkal is várja olvasóit. Az igények leadására 2021. április 19-től nyílik lehetőség. Erről a könyvtár az olvasókat e-mailben is értesíti. A cserepontokon a beiratkozás, a kölcsönzött művek visszaadásának a lehetősége és az esetleges tartozások rendezése is biztosított. A közlemény kitér arra is, hogy az olvasóknak az utcai várakozás közben kötelező a másfél méteres távolságtartás, illetve az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése, a szolgáltatást csak így lehet igénybe venni. A könyvtár az olvasók biztonságáért a visszavett könyveket 72 óra karantén után teszi újra hozzáférhetővé.

A pestszentimrei, pestújhelyi és a csillagtelepi könyvtárnak otthont adó művelődési házak zárvatartása miatt az ottani kölcsönzők egy másik tagkönyvtári cserepont szolgáltatásait vehetik igénybe. Erről a könyvtár honlapján és a kihelyezett plakátokon lehet további információt találni.

A könyvtáricserepont-szolgáltatás részleteiről, nyitvatartásáról a FSZEK a honlapján, a közösségi médiafelületeken és e-mailben is tájékoztatja olvasóit.

Friss információ, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár portálja is megújult. Az áttekinthető, mobileszközökkel is jól használható, rendszeresen frissülő honlapon keresztül érhetők el a távszolgáltatások is. A portál továbbra is a Fszek.hu címen használható. A FSZEK által előfizetett és közvetített adatbázisok továbbra is ingyenesen elérhetők a könyvtári tagoknak.

Akik nem rendelkeznek tagsággal, online regisztrációt követően harminc napig használhatják egy napijegy áráért az adatbázisokat.

Ugyancsak rendelkezésre áll továbbra is a Könyvtár otthonról nevű tanulástámogató információs szolgáltatás telefonon, e-mailben és Skype-on.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a szolgáltatások további bővítését a jogszabályok és a járványhelyzet függvényében tervezi.

Könyvtárfejlesztések

A járványhelyzet ellenére a FSZEK könyvtárfejlesztései folyamatosak. Befejezéshez közeledik az új, VI. kerületi, terézvárosi könyvtár műszaki átadása; zajlik a III. kerületi, békásmegyeri könyvtár bővítése, és megkezdődik a XXIII. kerületi, Grassalkovich úti könyvtár új helyszínen történő kialakítása.

Érdekesség, hogy kilencven évvel ezelőtt, 1931. április 21-án nyitott meg a főváros könyvtára a Wenckheim-palotában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.