Újranyitási előkészületek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnál

Az első ütemben, a Központi Könyvtár mellett 15 könyvtár kezdi meg a könyvek kölcsönzését.

Magyar Nemzet
2020. 05. 26. 10:12
null
Budapest, 2010. július 19. A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár fõépülete a józsefvárosi Szabó Ervin téren. Az épületet Wenckheim Frigyes gróf építtette, a róla elnevezett palota 1887-ben készült el. Elõtérben a Justitia kút. MTI Fotó: Bartha Annamária Fotó: Bartha Annamária
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-vészhelyzetre való tekintettel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára és tagkönyvtárai 2020. március 13-tól nem fogadnak látogatókat. A könyvtári tagságok, a kikölcsönzött könyvek és az egyéb az dokumentumok lejárati idejét a könyvtár folyamatosan meghosszabbítja, erre az időszakra késedelmi díjat nem számolnak fel. A nyitást követően pedig további egy hónap türelmi időt adnak a dokumentum visszajuttatására.

Az olvasók és a munkatársak védelmét tekintve fő szempontnak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) megkezdte az újranyitás előkészítését, amely több ütemben, időben és térben korlátozottan, fokozatosan valósul meg. Az első ütemben, a Központi Könyvtár mellett, 15 könyvtár kezdi meg a könyvek visszavételét és kölcsönzését. A második ütemben 11, a harmadik ütemben 20 könyvtár nyit ki hasonlóan szűkített szolgáltatással. Az olvasóknak előzetes értesítést küldenek, mikorra várják őket, és milyen szabályok betartását kérik. Erre azért van szükség, mert jelenleg mintegy kétszázharmincezer kötet van majdnem hatvannégyezer olvasónál.

A könyvtár munkatársai a zárva tartás alatt is folyamatosan dolgoznak, részben otthonról végzik feladataikat – kisgyerekesek, hatvan éven felüliek –, vagy a könyvtárakban. Ütemterv szerint haladnak a tervezett leltárakkal, azért, áttekintik az állományt és ahol lehet, átrendezik a tereket. Többek között megújul a Török utcai könyvtár és bővül a Csertő parki ideiglenes könyvtár alapterülete. Befejezéséhez közeledik a Ötpacsirta utcai könyvtár felújítása és egy Teréz körúti ingatlan könyvtárrá alakítása. Ezekben a hetekben is megvásárolják a könyvújdonságokat és feldolgozás után kiszállítják a tagkönyvtárakba, hogy a nyitást követően minél több újdonság álljon az olvasók rendelkezésére. A kényszerű zárva tartás alatt új tartalmakat is létrehoznak. A könyvtárak Facebook-oldalán, folyamatosan frissülő ajánlókkal, online játékokkal, hasznos tartalmakkal várják az érdeklődőket: Néhány példa:

  • Online játékok, kvíz, pályázat
  • Oktatási segédanyagok, érdekességek, tudományos kísérletek, egészségügyi tudnivalók
  • Ingyenes online adatbázisok, olvasnivalók, filmek, alkalmazások
  • Online mesemondás, papírszínház
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.