Újranyitnak a debreceni kulturális intézmények

A látogatók számát korlátozzák, s kérik a védettségi igazolvány felmutatását is, e nélkül nem látogathatók az intézmények.

Gőz József Miklós
2021. 05. 10. 13:45
null
Fotó: MODEM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdték az újranyitást a debreceni kulturális intézmények is. Május elsején kinyitott a Nagyerdei kultúrpark, az Agóra természettudományos élménycentrum, a MODEM és a Déry Múzeum, harmadikán az Ifjúsági ház és a Méliusz Juhász Péter könyvtár. A látogatók számát korlátozzák, s kérik a védettségi igazolvány felmutatását is, e nélkül nem látogathatók az intézmények.

A könyvtár követelményrendszere kettős. Külön szabályozzák a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és azzal nem bíró könyvtárhasználók lehetőségeit. Tagjaik újra használhatják az olvasótereket, bemehetnek a szabadpolcos részekre is. Akiknek nincs védettségi igazolványuk, továbbra is a járványveszélynek megfelelő módon kölcsönözhetnek. Üzemben maradnak tehát az országban elsőként alkalmazott könyvkölcsönző automaták is. Az olvasó az interneten, a könyvtár honlapján leírja, milyen dokumentumokat szeretne kölcsönözni, a könyvtárosok belülről beteszik a kért könyvet vagy más dokumentumot az automatába, amelyet az olvasójeggyel nyithat ki a kölcsönző. Erre három nap áll rendelkezésére, ha addig senki sem viszi el, visszaveszik, hogy lehetőleg mindenki számára találjanak üres rekeszt. Visszafelé fordított módon működik a rendszer, az olvasó berakja a könyvet az automatába, s a könyvtáros kiveszi onnan. Érvényben marad a beiratkozás online rendszere is. Az új nyitvatartási rendben szombaton zárva vannak, kedden 9-től, a többi hétköznapon 10-től 18 óráig fogadják a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket.

A Csokonai Színház röviddel az újranyitást engedélyező polgármesteri kommüniké megjelenése után bejelentette: megnyitja Víg-mozibeli jegypénztárát, ahol valódi papír jegyeket lehet vásárolni. Első előadásként ma a nagy hírnévre szert tett, a Highlight of Hungary versenyben is részt vevő Hamlet kerül a nézők elé, úgy, ahogyan a Nagyerdei Stadion belső, és a körötte lévő külső helyszínen már tavaly megtapasztalhatták: üvegen keresztül, fülhallgatóval. A színház ritkán élt az interneten megtekinthető előadások rendszerével, mondván: ezek nem adnak teljes értékű élményt a nézőknek. A pandémiás időszakban négy darabjukat tudták egy az egyben eljuttatni a nézők elé, de ezek – színházi zsargonnal élve – koránt sincsenek teljesen kijátszva. Ugyanakkor öt darab is elkészült a személyes nézettségű előadásokra. Újdonság a színháznál, hogy csatlakoztak a Jövő nézőiért-Zöld színház projekthez, amely a miskolci Nemzeti Színházból indult még 2019-ben. A projektben Tolnai Hella vállalta el a Csokonai Színház nagyköveti szerepét, aki a maga részéről a sminkkészletét teszi környezetkímélővé. Nagy szerencse, hogy ezzel a mozgalommal esik egybe a színház régi épületének rekonstrukciója és a Latinovits színház befejezése. Így e beruházásokban már a leginkább környezetkímélő megoldásokat fogják alkalmazni. A színházban egyébként megkezdődtek a Nyolckor a bárkán című produkció próbái. A színházi és koncertélményt egyesítő előadás Ulrich Hub darabjának szövegét, és az alkotók által szerzett dalszövegekét használja fel e célra. Körüljárja azt a lélektani helyzetet, hogy mivé lesz a barátság, a kapcsolat, ha vészhelyzetbe kerülnek az emberek. A dráma azzal a groteszk helyzettel indul, hogy három pingvin két jegyet kap Noé bárkájára. Mi lesz a helyzet akkor, ha jön az özönvíz? – teszi fel a darab a kérdést, amelyet koncertnyi mennyiségű zene közepette boncolgatnak.

A fentieken kívül május 13-án kinyit az Apolló mozi és a Kölcsey Központ Bényi Árpád terme, a 30-i gyermeknapon pedig a Vojtina bábszínház.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.