Csak ülök a fotelben, és nézem a tévét

Rájöttem, miért igaz Věra Jourová kijelentése, amihez nem kellett más, mint az ATV Civil a pályán című műsora.

2020. 10. 14. 7:15
null
man Watching movie and using remote control Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rájöttem, miért igaz, amit Donáth Anna bizalmas barinője, Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke kijelentett, miszerint, mivel nincsen sajtószabadság hazánkban, ezért mi, magyarok nem vagyunk abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossunk. S ehhez nem kellett mást tennem, mint megnéznem az ATV Civil a pályán című virtigli propagandaműsorát. Természetesen szóba hozták a #freeFSZE (forrás: Tordai Bence) gumicsontot. Hála a valóságtól független propagandistáknak, megtudtam, miről is szól a színművészetis ­„szrtájk” (sic!, forrás: Magyar Szakszervezeti Szövetség ifjúsági tagozata). „Az értelmiség maradékának totális szétverése folyik SZFE-ügyben” – hangzott a hívógondolat.

A csatorna hű nézői vélhetően egyetértően bólogattak, lévén napról napra hallgathatják, nézhetik az értelmiséget az ATV műsoraiban.

Én pedig megvilágosodtam végre, hogy értelmiség kizárólag a magát demokratikusnak, függetlennek, liberálisnak, européernek titulálók közt akad. A keresztény, polgári, nemzeti értékeket vallók közt pedig nem.

(A jól bejáratott népi-urbánus vita.) S hogy ezt nem én, fideszes véleménybuborékban lebegő bértollnok vizionáltam, azt bizonyította az asztal mellett ülő egyik értelmiségi, aki így okoskodott: „Ez a kormányzat vajon el tudja-e képzelni, hogy egymás mellett menjenek A és B dolgok? Nem.” Úgy fest, az „értelmiség” lebeg a Gyurcsány–Dobrev, Szabó Tímea, Tordai Bence, Kunhalmi Ágnes, Jakab Péter, Fekete-Győr András összeeszkábálta véleménybuborékban, amennyiben az egyetem régi vezetése és tanári kara zárkózott el mereven, hogy beengedje a fél évszázada változatlanul balliberális szellemiségű intézménybe a másmilyent. Így tehát nem a kormányzat képtelen elképzelni, hogy A és B dolgok menjenek egymás mellett, hanem az „értelmiség”, a mindenre (elsősorban a másságra) nyitott értelmiség, amelynek megmondója úgy folytatta: „Csak az legyen, amit mi akarunk.” Persze itt a mi a kormányt jelentette.

Fotó: 123RF

Innentől elragadta a hév az értelmiséget! Ki is jelentették, a hevülettől emeltebb hangon: „Nem kormányzás folyik! Ez a kormány megerőszakolja a társadalom különböző rétegeit. Szóba sem áll velük.”

A néma erőszak egyik neve nemzeti konzultáció. Tudom, az kamu, meg egyáltalán minek költeni rá a pénzt. A NOlimpia, az valódi párbeszéd, meg kilopkodni a levelesládákból a konzultációs íveket, aztán odaönteni Rogán Antal szomszédjának kertjébe, az is valódi diskurzus. Nem beszélve a szemkilövetésről.

Ez az értelmiség egyhez ért igazán: azt mondani, nem! Szinte mindenre, még a saját nemükre is (mindkét értelemben: tagadásukra és biológiai nemükre egyaránt), mert miért NEM vesz a kormány lélegeztetőgépeket stadionépítés helyett, mert miért vett ilyen sok lélegeztetőgépet, amikor NEM megfelelő számú a lélegeztetőgép-kezelő és így tovább.

Az i-re a pont akkor került fel, amikor az asztal körül helyet foglaló értelmiségiek mélyen egyetértettek abban, hogy a Magyar Rektori Konferencia, illetve a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája magára hagyta a „világhírű Színház- és Művészeti Egyetem” (forrás: Soros György) diákjait.

Nos, ilyen, amikor az „értelmiség” megpillantja a buborékból a valóságot, azonban értelmezni képtelen azt. Már azt, hogy nem az az egyetlen igazság, amit ők harsognak, mások ugyanis másként gondolják, s nem tekintik a maradék értelmiség utóvédharcának a színművészetisek sajátos gólyatáborát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.