Ünnepi online tartalmakkal várja a közönséget a Fonó

Különleges koncertekkel, lemezbemutatókkal, a pásztorság zenei és táncos hagyományait bemutató esttel és Jazz – előszilveszterrel készül az ünnepekre a Fonó Budai Zeneház, ebben az évben kivételesen virtuálisan. A programok a Fonó Facebook-oldalán követhetők, illetve a felvételről sugárzott alkalmak később a zeneház YouTube-csatornájára is felkerülnek.

2020. 12. 21. 19:28
null
Fotó: PERGER LASZLO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pásztorünneppel kezdődik a Fonó Budai Zeneház ünnepi programsorozata december 23-án, 20 órakor. A pásztorok a külső hatásoktól való elszigeteltségük miatt a magyar népi kultúra legfontosabb megőrzői, kútfői voltak. Hitviláguk, iparművészetük, muzsikájuk, énekeik, táncuk kultúránk legértékesebb részét őrzi, írásbeliségünk előtti emlékezet kel életre az ő művészetükben – olvasható a zeneház lapunkhoz eljuttatott közleményében. A többségükben idős pásztormestereket idén a Fonó egészségügyi elővigyázatossági okokból nem látja vendégül, de ennek a kulturális örökségnek, zenének, táncoknak, énekeknek alapos ismerői és hiteles tolmácsolói összeálltak egy különleges estre. A műsorban közreműködik mások mellett Berecz András, Agócs Gergely, ifj. Szerényi Béla, Halmos Attila, az Erdőfű zenekar, Appelshoffer János, Berecz István, Módos Máté és Végső Miklós. A program felvételről ingyenesen megtekinthető a Fonó Budai Zeneház Facebook-oldalára kattintva.

Tímár Sára karácsonyi lemezbemutató koncertjére várják a képernyők elé a közönséget december 26-án, 20 órától. Tímár Sára, generációjának egyedi hangú, kísérletező kedvű énekese 2011-ben nyerte el a Junior Prima Díjat magyar népművészet és közművelődés kategóriában. A Sebő együttes tagjaként került kapcsolatba az énekelt versek világával, a népi énekhang kreatív lehetőségeit pedig a Dalinda énekegyüttes alkotó alapítójaként keresi. Feljött immár az a csillag címmel jelent meg legújabb karácsonyi lemeze, amelyet a Fonó színpadán mutat be. – Az esztendő jeles napjai keretet adhatnak életünknek, rátekinthetünk arra, hol is tartunk a szeretetté válás útján. Ebben a rendben kitüntetett helyen szerepel az év vége, amely mindig egyfajta belső összegzést, lezárást, várakozást és újrakezdést jelent számomra – vallja az énekesnő. A koncert felvételről a Fonó Budai Zeneház Facebook-oldalára kattintva ingyenesen megtekinthető az esemény időpontjában, illetve utána.

Élőben ad online koncertet a Góbé zenekar december 27-én, 20 órától, Tértágító fusion folk a Kárpát-medencéből címmel. A zenekar eddigi 13 éve alatt az egész Kárpát-medencét és fél Európát bejárta, és több mint ezer koncertje során szinte minden olyan hazai könnyűzenei platformon szerepelt, ahol a világzene teret kap. A koncert az élő streaming jegyvásárlás után a jegy.hu felületén lesz megtekinthető és visszanézhető aznap éjfélig. Jegyek itt érhetők el.

December 30-án, 20 órától a Jazz – előszilveszter keretében ad ingyenes koncertet a Borbély–Gáspár–Horváth trió a Fonó online felületén. A Kossuth-díjas szaxofonos – és más fúvós hangszerek mestere – Borbély Mihály már több alkalommal csatlakozott a Gáspár Károly Trióhoz vendégművészként, most azonban a Fonó színpadán első alkalommal ad koncertet az erre az eseményre összeállt Borbély Mihály (szaxofon, tárogató), Gáspár Károly (zongora), Horváth Balázs (bőgő) trió. A koncert felvételről a Fonó Facebook-oldalára kattintva ingyenesen megtekinthető az esemény időpontjában, illetve utána.

November végén jelent meg az Arató zenekar Vízmelléki prímások című, hiánypótló albuma, amelynek lemezbemutató virtuális koncertjét január 2-án, 20 órától tartják. Az Arató zenekar prímása, Tóth Luca Réka a lemez megálmodásakor olyan periférián lévő prímások, mint a héderfáji Káló „Cuppa” József, a bonyhai Bolha Zoltán, a vámosgálfalvi Fagyula János „Gyurica” és az ádámosi Kozák József „Ţăr” dallamait és játékstílusát szerette volna megmutatni. A koncert felvételről a Fonó Facebook-oldalán ingyenesen megtekinthető az esemény időpontjában, illetve utána.

Tizenkét dal hallható az Erdőfű Népi Kamarazenekar első lemezén

A mai magyar népzenei, világzenei színtér meghatározó alakjainak és zenekarainak (Buda Folk, vagy a fentebb már említett Góbé) olvasztótégelye az Erdőfű. Nevüket a juhait elvesztő és azokat az „erdőfűben” kereső pásztor zenés-táncos-elbeszélő történetéből kölcsönözték. A zenekar a Kárpát-medencei falvakban élő magyarság és a velük szorosan együtt élő szomszédos népek vonós zenei hagyományait mutatja be. A most megjelent lemez tizenkét dala között felcsendül többek között a Türei keserves, a Kiskunhalasi katonadalok és a Krasznaközi lakodalmas is. Az album megvásárolható a Fonó webboltjában, a terjesztőknél, valamint hamarosan a digitális felületeken is.

A lemez a Kárpát-medencei falvakban élő magyarság és a vele szorosan együtt élő szomszédos népek vonós zenei hagyományait mutatja be

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.