Útravaló, Giselle, Figaro

Ettől az évtől online lesz elérhető az Útravaló, a kiadvány, amelyet a Magyar Állami Operaház az újszülötteknek szán. De ezen túlmenően is eseménydús az Opera évkezdése: kuvaiti előadásban játszanak a magyarországi művészek, illetve Budapesten vendégszerepel Erwin Schrott basszbariton.

Breuer Csilla
2020. 01. 07. 16:18
null
A klasszikus Lavrovszkij-féle koreográfiával a budapesti közönség is megtekintheti a szívszorító romantikus balettet Fotó: Nagy Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár hagyomány, hogy a főváros első kisbabáját a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter az Útravaló című kiadvánnyal köszönti. Az intézmény ezzel is szeretné segíteni a gyerekek zenei műveltségének megalapozását, viszont a korral haladva ettől az évtől az interneten, az Opera.hu/utravalo2020 címen lesz elérhető a több mint egyórás válogatás. Az opera közelmúltban készített énekkari felvételei­ből tizennyolc szám hallható. Ezek zömét magyar művek alkotják: Erkel Bánk bánja, a Bátori Mária (Erkel Ferenc első operája) és az Erzsébet, Kodály Zoltántól a Háry János és a Székely fonó, Bozay Attilától Az öt utolsó szín részletei találhatók meg a válogatásban. A nemzetközi repertoárból Donizetti Boleyn Anna, Giordano Andrea Chénier, Spontini A vesztaszűz, Meybeer A hugenották és Wagner Tannhäuser című operáiból ad ízelítőt.

Az Opera Zenekar Kuvaitban vendégszerepel, a térség legmodernebb operaházában, a Dzsaber al-Ahmed sejk Kulturális Központban lépnek fel ma és csütörtök este. Összesen négy előadáson kísérik a milánói Scala balettegyüttesének Giselle produkcióját David Coleman amerikai karmester vezényletével. A klasszikus Lavrovszkij-féle koreo­gráfiával a budapesti közönség is megtekintheti, kilenc alkalommal, a gyönyörű és szívszorító romantikus balettet január 18. és február elseje között.

A klasszikus Lavrovszkij-féle koreográfiával a budapesti közönség is megtekintheti a szívszorító romantikus balettet
Fotó: Nagy Attila

A Montevideóban született uruguayi basszbariton Erwin Schrott opera-előadások gyermekkórusaiban énekelt, zongorázott, lelkesen tanult a helyi konzervatóriumban. Egyre nagyobb szerepeket énekelt Dél-Amerikában, majd Plácido Domingo meghívta Washingtonba, a Szerelmi bájitalba, végül világszerte ünnepelt művész lett, akit az opera Marlon Brandójának neveznek. Negyvennegyedik születésnapját négy évvel ezelőtt Budapesten ünnepelte az Erkel Színházban egy Don Giovanni-előadás alkalmával (amúgy született Don Giovanninak tartják), rövidesen viszont a Figaro házasságában lép a fővárosi közönség elé. Mégpedig négy alkalommal, két különböző szerepben. Pénteken és vasárnap Figarót, január 17-én és 19-én viszont Almaviva grófot alakítja Galgóczy Judit rendezésében. Partnerei pedig rangos magyar művészek lesznek: Rost Andrea, Palerdi András, Molnár Levente, Rácz Rita. Az Opera együtteseit Vashegyi György dirigálja majd. Wolf­gang Amadeus Mozart négyfelvonásos vígoperáját, amelyben senki sem az, akinek látszik és persze mindenki másra vágyik, olasz nyelven, magyar felirattal láthatja a közönség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.