Vágyott szépség

A Magyar Nemzeti Galéria nemzetközi nagykiállítással, a Vágyott szépség cíművel nyílik meg május 13-án.

Munkatársunktól
2021. 05. 07. 9:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közgyűjtemények újra látogathatók, így a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. A Magyar Nemzeti Galéria egy különleges nemzetközi nagykiállítással, a Vágyott szépség című, a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án. A mozgalmat bemutató első nagy magyarországi kiállításon közel száz lenyűgöző preraffaelita alkotás látható augusztus 22-ig.

A preraffaeliták angol író- és művészcsoport, amely 1848-ban William Holman Hunt, John Everett Millais és Dante Gabriel Rossetti vezetésével alakult azzal a szándékkal, hogy a kor festészetét kivezesse a felületes akadémizmusból. Mintaképük a Raffaello előtti XV. századi toscanai festők művészete volt. Romantikus álláspontról bírálták a polgári társadalmat, idealizálták a középkort, és a korai naiv művészetet próbálták feltámasztani. Misztikus szimbolizmus és stilizáltság jellemezte művészetüket

Sean Scully: Vincent
Fotó: MNG

A Nemzeti Galériában május végéig látható Sean Scully Átutazó című retrospektív kiállítása is. Scully az absztrakció legfontosabb kortárs képviselői közé tartozik, a kiállításon 110 művét láthatjuk. Az intézmény a kelet-közép-európai régióban először mutatja be retrospektív igénnyel Sean Scully életművét. A budavári intézményben szintén ebben a hónapban, 26-tól látható Gedő Ilka Félig kép, félig fátyol című tárlata is. Gedő Ilka a XX. századi magyar művészet egyik legjelentősebb, egyben legkevésbé ismert művésze. Egyetemes értékű életműve társtalan.

A Szépművészeti Múzeum első új időszaki kiállítása június 3-án nyílik Leonardótól Miróig – 150 éve rajzok és grafikák bűvöletében címmel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.