Vajon ön rokona a költőnek?

Érdekes könyvvel bővült a Petőfi-legendárium, amely nem Petőfi alakját, hanem családjának sorsát boncolgatja. Petőfi Sándornak nincs ugyan élő egyenes ági leszármazottja, de igen népes rokonsága van: édesanyja, Hrúz Mária és édesapja, Petrovics István testvéreinek utódjai mindmáig köztünk élnek — közéjük tartozik Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajztudós is, aki röviden mesélt nekünk a családi kapocsról és egy étkészletről, amit akár Petőfi is használhatott. Vajon ön is Petőfi-rokon? Most kiderülhet.

Pataki Tamás
2019. 05. 17. 16:54
null
Munkácsy Mihály: Petőfi búcsúja a szülői háztól
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Petrovicsok és Hrúzok találkozóját holnap tartják a kiskunfélegyházi Városháza dísztermében és a Hattyúházban. Itt mutatják be Borzák Tibor újságíró Rokonom, Petőfi című könyvét is, amelyben a két család sorsát követi nyomon. Az eseményen részt vesz és előad Petrovics István és Bognár Zalán történész, Petheő Judit közgazdász és Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas akadémikus, néprajzkutató is.

– Édesanyám révén vagyok Hrúz-leszármazott. Tudtam a Petőfi-rokonságról, becsültük ezt a kapcsolatot, hisz nemcsak nagy költőnek tartottuk, hanem bátor embernek is, aki mindig kimondta az igazat, és ebben hasonlítani szeretnék hozzá – mondta kérdésünkre Andrásfalvy Bertalan, az Antall-kormány egykori művelődési és közoktatási minisztere.

A néprajztudós nemrég találta meg az édesapja által készített Hrúz-címert és azon családok címereinek rajzait, amelyek beházasodtak a családba, ezt az anyagot mutatja be a holnapi találkozón, ahol a rokonság egyéb emlékeiről is beszél.

– Ahogy végignéztem Borzák könyvé­ben a rokonságot, hát nem volt éppen boldog a leszármazottak sorsa, hiszen a kitelepítések és a XX. század egyéb tragédiái is utolértek minket – mondta a néprajztudós, akinek dédanyja, Hrúz Judit Petőfi Sándor édesanyjának, Hrúz Máriának volt az unokatestvére. (Hrúz Judit unokája pedig Andrásfalvy Bertalan édesanyja volt.)

Munkácsy Mihály: Petőfi búcsúja a szülői háztól

Petőfi édesanyja néha besegített az akkor még Kiskunfélegyházán lakó Hrúz Juditéknak a háztartási munkákba, Petőfi Sándor gyermekkorában náluk is lakott egy ideig. Andrásfalvy Bertalan mindmáig őrzi Hrúz Judit étkészletét, amelyet akár a költő is használhatott. Az iratait is ők örökölték meg – ez utóbbiakat a néprajztudós édesapja a Petőfi Irodalmi Múzeumnak adományozta.

Borzák Tibor anyakönyvekből, mintegy száz családi fényképből és egyéb levéltári dokumentumokból összeállított könyvében egyaránt találunk mitikus, családi történeteket – idetartozik az a legenda, miszerint a kerepesi Hrúz Ádám kocsmájában állítólag Sissi és Ferenc József is megfordult –, valamint olyan érdekességeket is, mint például hogy a Petőváry család legfiatalabb, magyar és japán szülőktől származó tagja Tokióban él.

Orlai Petrich Soma festménye a szülőkről

De arról is szó esik, hogy Petőfi és Orlai Petrich Soma festőművész nemcsak unokatestvérek, hanem jó barátok is voltak, és szóba kerül egy porcelánbögre története, amelyből Petőfi Zoltán ivott. Borzák családtörténeti összefoglalójában a Petőfi-rokonságról egy teljes családfát is közöl, továbbá sok olyan részletet, amelyekről az élő oldalági leszármazottak sem tudtak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.