Varga Miklós: Életrevaló nemzet vagyunk!

– Nem hullattunk krokodilkönnyeket az elcsatolt területekért, a magyarság százéves küzdelméről szól az új lemez, arról, hogy minden mostoha körülmény ellenére képesek voltunk talpon maradni, és életrevaló nemzet vagyunk – mondta Varga Miklós, aki az Ébredés – száz év magány után című új lemezével jelentkezik szeptember 15-én. Azt ígéri, rockosabb lesz, mint az előzőek.

Pataki Tamás
2020. 08. 28. 6:18
null
„Fel kell vállalnunk azokat a honfitársainkat, akik erőszakkal kerültek a határon túlra” Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Miklós eredetileg március 15-re tervezte Az Ébredés – száz év magány után című lemezét, de hangszálbevérzése miatt nem tudta befejezni az albumot. Három hónap kellett a felépüléséhez, de mint mondta, a hangja jobban szól, mint valaha. Utána a koronavírus és a karantén miatt odázták el a megjelenést, ám szeptember ­15-én végre megjelenhet a lemez.

– Mondanivalójában és zeneileg is egységes és erős az új album.

Visszatértem a rockosabb hangzáshoz, az Ébredés sokkal inkább a rockzenéről szól, mint az előző néhány albumom. Noha a trianoni emlékév alkalmából jelenik meg, dalai, szövegei nem a nemzeti sérelmeinkről szólnak, nem hullattunk krokodilkönnyeket az elcsatolt területekért. A magyarság százéves küzdelméről szól, arról, hogy minden mostoha körülmény ellenére képesek voltunk talpon maradni. Száz év alatt többször bebizonyítottuk, hogy minden ellenszél dacára fenn tudunk maradni. Életrevaló nemzet vagyunk – summázta lemezét Varga Miklós.

„Fel kell vállalnunk azokat a honfitársainkat, akik erőszakkal kerültek a határon túlra”
Fotó: Kurucz Árpád

Az énekes szerint a rendszerváltozás előtt annyira elhallgatták, eltussolták ezt a témát, hogy lényegében ők is csak utána szembesültek azzal, hogy még mindig nagy és erős külhoni magyar közösségek élnek a Kárpát-medencében. A Nemzeti összetartozás emlékhelyén gúnyolódó balliberális véleményeket pedig végkép nem érti a rockzenész, aki albuma alcímével szándékosan utalt a miniszterelnök beszédei­ben visszatérő elemre, miszerint véget ért a száz év magyar magány a Kárpát-medencében.

– Mindig azt szoktam mondani, hogy egyszerű matematika: 15 millió magyar több mint tízmillió magyar. Együtt sokkal erősebbek vagyunk, ezért nem értem a balliberálisok hozzáállását, mert szerintem ez nem bal- vagy jobboldali kérdés. Nemzeti minimum, hogy felvállaljuk azokat a nemzettársainkat, akik erőszakkal kerültek a határon túlra. Nem is értem, hogy valakinek mi baja van ezzel, hogy ez miért nem természetes. Ezt már megszokhattuk tőlük, szerintem ezekre már nem kell odafigyelni.

Jómagam mindig a teljesítményt nézem; mindig könnyebb valami ellen beszélni, mint valami pozitív dolgot létrehozni. Nekünk mindig fel kell állnunk és előre kell tekintenünk, persze a múltból merítve, hisz nem véletlenül mondta azt Széchenyi István, hogy aki nem becsüli meg a múltat, nem érdemli meg a jövőt. Nekem is ez a hitvallásom – mondta az énekes.

Varga Miklós két gyermeke, ­Vivien és Szabolcs is szerepel a lemezen, A lánc című – Szekeres Tamás és Horváth Attila szerzeménye – dalban énekelnek. Az énekes nem véletlenül kérte fel erre a feladatra a gyermekeit, hisz mint mondta: az emberiség láncáról szól, tehát róla és a gyermekeiről is. Az Ébredés című új lemezén tíz rockdal szerepel, ezek közül három ­vadonatúj (Elveszett föld, 1956, Nem maradsz egyedül), a többi egy részét eleve angol nyelven írták, amihez Toldi Tamás, valamint Jantyik Zsolt írt magyar szöveget. Ehhez jönnek ráadásként olyan dalok, melyeket korábban írtak, de eddig még nem kaptak nyilvánosságot (A lánc, Búcsúzás helyett), és van olyan dal, amely már más művészek előadásában is megjelent (Határtalan dal).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.