Várnagy Andrea Európa népeinek dallamait játssza el zongorán

Európa címmel négykezes zongoraciklus született Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Barabás Árpád Erkel Ferenc-díjas zeneszerző közös ötlete alapján, melyet egy nyáron kezdődő koncertturné is követ. A húsz zongoradarabból álló ciklusban a kontinens nemzeteire jellemző népdalok dallamai csendülnek fel. Várnagy Andreával alkotói folyamatokról és a ZeneVarázslat Mozgalom jövőbeni terveiről beszélgettünk.

2021. 03. 20. 7:11
null
Várnagy Andrea zongoraművész 20210305 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hálás vagyok, hogy egy évvel ezelőtt, március első napjaiban megrendezhettük az V. ZeneVarázslat nemzetközi négykezes zongoraversenyt Kaposváron, még mielőtt a járvány mindannyiunk életét átrendezte és szokatlan, idegen élethelyzeteket teremtett. Bár ezt az időszakot az elcsendesedés, a befelé figyelés jellemezte, mégis kezdetben egyfajta belső nyugtalanság is beköszöntött. Ez a tartós egyedüllét azonban kreativitásra is ösztönzött, az alkotói folyamatok elmélyültebbé válhattak, s az ihletett pillanatokat nem zavarta meg a külvilág sürgetése – idézte fel Várnagy Andrea a karanténidőszakot. Amikor rákérdeztem, hogy milyen alkotások születtek az elmúlt évben, lelkesen sorolni kezdte: ebben az időszakban született az Erzsébet-táborok felkérésére az a huszonöt részes videósorozat, amely a ZeneVarázslat üzenetével kedveltette meg a fiatalokkal a klasszikus zene szépségeit és értékeit.

Várnagy Andrea zongoraművész
Fotó: Bach Máté

– Az általam készített videóknak a zeneszerzők és műveik bemutatásán túl az is célja volt, hogy kedvet ébresszünk a gyerekekben a zenetanuláshoz. És hogy segítsük őket elindulni ezen az izgalmas úton, Szalóczi Dániel­lel – akit versein keresztül ismertem meg – egy olyan zenei készségfejlesztő társasjátékot találtunk ki, amely újszerű formában könnyíti meg a kottaírás és -olvasás elsajátítását – mondta a zongoraművész.

2020-ban Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjat kapott. Erre vonatkozó kérdésemre örömmel mesélt arról, hogy milyen megtisztelő és inspiráló számára ez a rangos szakmai elismerés.

– Mivel szívügyem a négykezes zongorajáték népszerűsítése, a repertoár szélesítésére egy új ciklus születésén kezdtünk el gondolkodni Barabás Árpád zeneszerzővel. Fantasztikus érzés, hogy előadóművészként én is részt vehetek a zeneszerzés folyamatában, ötleteimmel inspirálva a zeneszerzőt az alkotás során – hangsúlyozta a zongoraművész.

A művek az európai népek karaktereit, sokszínűségét, érzelmi gazdagságát jelenítik meg az egy-egy nemzetre jellemző népdalok felhasználásával. A jellegzetes népdalok stílusjegyeinek megtartásával mutatják be többek között a francia, finn, lengyel, német, ír, görög, angol, olasz, cigány, orosz, ukrán, délszláv, román, jiddis, spanyol, magyar nép dallamvilágát. A sorozat zárótételében pedig az összetartozás szimbólumaként quodlibet-szerűen megszólal az összes exponált népzenei dallam, azok felismerhető motívumaival.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=J1HWc46o0wE[/embed]

Mint megtudtuk, a közeljövőben a művészek a sorozatot kotta és CD formájában is tervezik megjelentetni, amelyben egyaránt megtalálhatók a kezdőknek szánt, könnyebben játszható művek és az összetettebb, nagy ívű kompozíciók is, hogy így minél többeket meg tudjanak nyerni a négykezes zongorázás szépségeinek.

A nyári koncertturné során népszerűsíteni kívánják ezeket a műveket, és őszintén remélik, hogy ezáltal egy-egy dallam a gyerekek előadásában már felcsendül az októberben tervezett ZeneVarázslat nemzetközi négykezes zongoraversenyen.

Várnagy Andrea elmondta, hogy a ZeneVarázslat-táborok helyszínei évről évre bővülnek, Kisvárda és a kárpátaljai Tiszapéterfalva mellett az idei évtől már Szentendrén is várják a zenét tanuló növendékeket. Emellett az Erzsébet-táborok sokrétű kulturális programjai között helyet kapnak a ZeneVarázslat foglalkozásai is, amelyek interaktív módon a gyerekek gondolatvilágára szabottan valósulnak meg; értékteremtő, lélekemelő lehetőségként járulnak hozzá a résztvevők magas színvonalú táboroztatásához.

– E szándékból szeretném megvalósítani zenei táboromat Kastélyosdombón is, amelyet az Ökumenikus Segélyszervezet megtisztelő felkérésére rendezünk meg júliusban. Mérföldkőhöz érkezik továbbá a mozgalom a hamarosan megnyíló ZeneVarázslat Központtal, amely különleges színfoltja lesz a magyar és a nemzetközi zenei életnek.

Csodálatos koncerteket és kurzusokat tervezünk, ugyanakkor továbbra is kiemelten figyelünk a zenei nevelésre és a tehetséggondozásra. Célunk, hogy minél több gyerek életét gazdagítsuk a klasszikus zene megismertetésével és megszerettetésével, akár elindítva és segítve is őket a zenei pályán – magyarázta Várnagy Andrea.

Barabás Árpád zeneszerző
Fotó: Bach Máté

Amikor az élő koncertek varázsáról kérdeztem, kifejtette, hogy bizakodva néz a jövőbe és őszintén reménykedik abban, hogy az élet rövid időn belül visszatér a régi kerékvágásba, s minél hamarabb meggyógyul a most megbetegedett világ.

– Sok minden átalakult bennünk ebben az elszigeteltségben. Felértékelődtek a személyes találkozások, fontosabbá váltak az ölelések és a mosolyok. Ám a zene segítségével a zárt ajtók mögött is bárhová utazhattunk abban bízva, hogy nemsokára ismét együtt és egymásnak muzsikálhatunk. Amikor majd újra kinyílnak a koncert- és színháztermek ajtói, hihetetlen energiák fognak felszabadulni. Még erősebb lesz az adni akarás szándéka a művészekben, a közönség pedig az újbóli találkozás örömével várja majd a művészet által közvetített üzeneteket. Bár az elmúlt hónapokban kívül csend volt, bennem tovább szóltak a dallamok, s még inkább bizonyossá vált, hogy a zene hidakat tud építeni önmagunk és egymás felé – emelte ki Várnagy Andrea.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.