Vashegyi György maradt a Magyar Művészeti Akadémia elnöke

Jankovics Marcellt tiszteletbeli elnökké választották, Rátóti Zoltán színművész elnökségi tag lett.

Magyar Nemzet
2020. 09. 09. 18:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztestület Vashegyi Györgynek szavazott bizalmat, így a Magyar Művészeti Akadémia jelenlegi elnöke második ciklusát kezdheti meg novemberben. A Fekete György halála után megüresedett tiszteletbeli elnöki pozícióra Jankovics Marcellt választották, aki szeptember 8-tól viselheti ezt a tisztséget, egyúttal lemondva alelnöki tisztéről.

Vashegyi György a közgyűlésen felidézte, hogy 2017 óta tölti be az elnöki tisztséget az MMA élén, ahol Fekete György elkötelezett munkáját folytathatja. Az elmúlt időszak eredményének nevezte az ösztöndíjprogramot, amely teljessé tette a művészeti életpályamodellt. Mint mondta, néhány ponton azonban nincs áttörés, hiszen több, a művészeti és kulturális területet érintő döntés az MMA-val való konzultációk nélkül születik meg, pedig képesek és készek lennének több tanácsot és segítséget adni. Az elnök kiemelte azt is, hogy a művészeti értékeknek a magyar társadalomban az eddiginél nagyobb szerepet kell játszaniuk. Elnöki programjának legfontosabb elemei közé sorolta a művészettel nevelést, a közművelődést, a művészi támogatás- és ösztöndíjrendszert, a kulturális örökségvédelmet, az életművek gondozását, a művészeti ismeretek terjesztését, valamint a magyar művészet határokon átnyúló egységének megerősítését. Beszédében kitért a Nemzeti Kulturális Tanács megalakulására és szerepére, valamint kiemelte, hogy erősíteni kell az MMA Budapesten kívüli jelenlétét is.

A 2020. évben a testület a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját Dubrovay László zeneszerzőnek, az MMA rendes tagjának, a Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét Spányi Antalnak, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspökének, a Katolikus Rádió vezérigazgatójának, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díjat Cseke Péter újságírónak, költőnek, irodalomtörténésznek, a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérmét Duray Miklós írónak ítélte. Ebben az évben – mivel posztumusz nem adományozható – nem adták ki a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíját, amelyet az idén nyáron, az előterjesztést követően elhunyt Reigl Judit festőművésznek adományoztak volna. Az utóbbi két díj a korábbi évektől eltérően már pénzbeli elismeréssel is jár, amelynek összege bruttó hárommillió forint.

Újabb három évre alelnök lett Marosi Miklós építész, a másik alelnöki posztra jelöltek közül senki sem érte el a megfelelő számú szavazatot. Elnökségi taggá választották Farkas Ádám szobrászt, Haris László fotóművészt és Rátóti Zoltán színművészt. Tiszteletbeli tag lett Malcolm Bilson zongora- és fortepiano-művész, pedagógus, zenetörténész; Duray Miklós író; Lakner László festőművész; Paolo Portoghesi építész és Taxner-Tóth Ernő irodalomtörténész.

A közgyűlés postumus honoris causa címet adományozott Bárdos Lajos (1899–1986) zeneszerző-karnagy-zenetudósnak, Gyöngyössy Imre (1930–1994) filmrendező-író-költőnek, Hofer Miklós (1931–2011) építésznek, Ratkó József (1936–1989) költőnek, Samu Géza (1947–1990) szobrászművésznek és Várkonyi Zoltán (1912–1979) színész-filmrendező-színházigazgató részére.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.