Vidnyánszky Attilának kellene megrendeznie az István, a királyt

A Mandiner interjút készített Rosta Máriával, amelyben a producer többek közt elmondja: „Vidnyánszky Attila ma a legvonzóbb rendező, akinek... meg kellene csinálnia” az István, a királyt.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2020. 08. 20. 12:14
Az István, a király Koppánya a színművész-énekes pályafutásának kiemelkedő alakítása volt
Az István, a király Koppánya a színművész-énekes pályafutásának kiemelkedő alakítása volt Fotó: MTI/E. Várkonyi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rosta Mária az István, a királyról úgy vélekedik: hitet és erőt ad, elsősorban a külhoni magyaroknak. Például Erdélyben a Felkelt a napunk zárókórus jelentőségében szinte megelőzi a Himnuszt.

Maráczi Tamás megemlíti a producer két esztendővel ezelőtti interjúját, amelyben úgy fogalmazott: „ha Orbánt kéne elhelyezni a darabban, akkor se nem István, se nem Koppány, hanem a Táltos lenne. A Táltos vezeti a NER-t.”

Rosta Mária korrigált: „ezt nem pontosan így fogalmaztam. Én azt mondtam, hogy a miniszterelnök már volt Laborc, Koppány, István és most ő a Táltos. Azóta az interjú óta változatlanul ő tölti be ezt a szerepet. A NER-rel én nem foglalkozom. Különösen nem az István, a király kapcsán.”

A beszélgetésben kitérnek a megosztó, átpolitizált, Alföldi rendezésre.

„Alföldi Róbert előre jelezte [...], hogy valószínűleg hozzá fog nyúlni a tempóhoz itt-ott, nincs az az élő zeneszerző, aki benyeli, hogy a rendezés kedvéért a tempón változtassanak. Talán erről a tiszteletről feledkezett meg a rendező. Nem konzultált Leventével, és ezért volt némi zavar a produkció megítélésében” – magyarázta Rosta Mária, aki arra a kérdésre, ma kit kérne fel rendezőnek, így felelt: Vidnyánszky Attilát.

A folytatásban megindokolva: „örülnék, ha újraértelmezné a művet. Minden felkért rendezőnek szabad keze van, mert a szerzők és én is megbízunk bennük. Vidnyánszky Attila ma a legvonzóbb rendező, akinek ezt meg kellene csinálnia”.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.