Világsztárok az ősz dzsesszkínálatában

Nyáron a fesztiválok, tavasszal és ősszel a koncerttermek kínálnak vonzó produkciókat a dzsessz kedvelőinek. Az év hátralévő heteiben is kiemelkedő előadók fellépései között válogathatunk.

Turi Gábor
2019. 11. 10. 8:14
null
Lizz Wright's latest album is called <em>Freedom Fotó: Jesse Kitt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műfaj szempontjából megkülönböztetett szerepet betöltő intézmény, a Müpa 2016 után másodjára látja vendégül napjaink ünnepelt előadóját, Cécile McLorin Salvant amerikai énekesnőt. A háromszoros Grammy-díjas művész november 18-án Sullivan Fortner New Orleans-i zongorista társaságában lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára legújabb, The Window című lemezük anyagával. Őket november 19-én a dzsessz népszerű hangszerpárosítását, a Hammond-orgona-gitár-dob felállást képviselő Larry Goldings–Peter Bernstein–Bill Stewart trió követi a Fesztivál Színházban. A New York-i szupercsapat első ízben szerepel Magyarországon.

A kiemelt költségvetésből gazdálkodó Müpa mellé az utóbbi években felnőtt a GetCloser nevű koncertszervező iroda, amely sorozatban hozza el Budapestre, a MOM kulturális központba vagy a Millenárisra a kortárs amerikai dzsessz jeles előadóit. Ezen az őszön Dee Dee Bridgewater énekes, a Randy Brecker és Dave Liebman nevével fémjelzett BLC Quintet, valamint a Dave Holland–Zakir Hussain–Chris Potter trió játékát élvezhette jóvoltukból a közönség. A sor a kiemelkedő tehetségű basszusgitáros, Victor Wooten és testvérei fellépésével folytatódik az Akvárium Klubban vasárnap. A rhythm and blues stílusban és a dzsesszben egyaránt otthonos, dalszerzőként is kitűnő Lizz Wright énekesnőt (képünkön) a MoMKultban november 11-én hallhatják az érdeklődők.

Lizz Wright

Örvendetes fejleményként egy ideje már nemcsak a nagy koncerttermek, hanem kisebb létesítmények látogatói is találkozhatnak neves amerikai művészekkel. A Világsztárok a Budapest Jazzklubban sorozat újabb estjén, november 12-én két virtuóz hangszeres, Gary Willis basszusgitáros és a Los Angelesben élő Borlai Gergő dobos egy európai szaxofonos (Llibert Fortuny) és egy magyar billentyűs játékos (Szebényi Dániel) társaságában lép fel a Hollán Ernő utcai teremben.

S ha már szó esett magyarokról, emeljünk ki két hazai vonatkozású programot is az ősz kínálatából. Decemberben tölti be 75. életévét Kőszegi Imre, a magyar dzsesszdobosok do­yenje, a Magyar Jazzszövetség korábbi elnöke. A sokoldalú ütőhangszeres művész az évfordulót december 4-én, a Müpában különleges koncerttel ünnepli, amelyen saját együttesén kívül Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Tony Lakatos (szaxofon), Szentpáli Roland (tuba) és a Budapesti Vonósok Kamaraegyüttes is fellép.

A Magyar Művészeti Akadémia november 21-én Zenei és szellemi otthonosság című programsorozattal tiszteleg a 2011-ben elhunyt Szabados György Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, zeneszerző emléke előtt. A Szabados-napon zenetörténészek méltatják a nagy hatású muzsikus életművét, majd bemutatják az alkalomra elkészült tanulmánykötetet és új portréfilmet. A Pesti Vigadóban egykori muzsikustársai és tanítványai, a Grencsó kvartett, Dresch Mihály (szaxofon) és Mezei Szilárd (brácsa) szólaltatják meg a mester műveit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.