Virágzó vasárnap

A Hagyományok Háza a húsvéti ünnepkör részeként virágvasárnap rendez tematikus napot. A programsorozat palettáján az ünnephez illő koncertek, produkciók és gyermekműsorok szerepelnek.

Forrás: Hagyományok Háza2021. 03. 28. 8:27
null
Egyházi énekes koncert is látható online formában Fotó: Gabor Dusa Forrás: Hagyományok Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hagyományok Háza második tematikus napján, a virágvasárnapi ünneppel összefüggésben online tartalmakat ad közre. E virtuális programok a tavaszt köszöntik, és egyben segítik a ráhangolódást a kereszténység legnagyobb ünnepére. Közel a húsvét, de a nagyböjt szigorú, utolsó időszaka, a nagyhét még hátra van.

A műsorban – egy kerekasztal-beszélgetésen – a résztvevők a böjt témáját járják körül, és közreadnak néhány böjti receptet is. Az ünnepet meghittebbé teszi egy egyházi énekes koncert, ugyanakkor az érdeklődők a Bihari János Táncegyüttes Passió című produkcióját is megtekinthetik. A tavasz eljövetelét Paár Júlia gyerekeknek szóló összeállítása jelzi. Ez alkalommal sem maradhat ki a kézműves foglalkozás, a gyerekek barkás virágkoszorút és gyapjúbáránykát készíthetnek, a felnőttek a húsvéti tojásfestés technikáit sajátíthatják el. A család apraja-nagyja ismét a mesék világába röpülhet, de a játék is a nap velejárója, hiszen a virágvasárnappal és a húsvéttal kapcsolatban számtalan furfangos kérdés vár megválaszolásra.

Egyházi énekes koncert is látható lesz online formában
Fotó: Hagyományok Háza

A húsvét előtti virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának ünnepe. A Biblia szerint ezen a napon sokan a nép közül ruhájukat terítették az útra, és virágzó ágakat szórtak a szamárháton érkező Krisztus elé. Ennek nyomán került az ünnep szertartásai közé a pálmás, hidegebb tájakon a barkás körmenet.

A virágvasárnapi barkaszentelés katolikus szokás, a szentelt barkát aztán hazavíve a hívek felhasználták rontás ellen, gyógyításra, mennydörgés és villámlás elhárítására is.

A felnőttek a húsvéti tojásfestés technikáit sajátíthatják el
Fotó: Hagyományok Háza

A virágvasárnaphoz kapcsolódó, nem szakrális eredetű népszokás a villőzés, más néven a kiszejárás. Fő kelléke a zöld villőág, melyet felszalagoztak, esetleg kifújt tojásokkal díszítettek. A villőág a tavasz hírnöke, a lányok a tavasz behozatalának jelképeként ezzel vonultak végig a falu utcáin. Egy menyecskének öltöztetett szalmabábut készítettek, amelyet kiszeként, kiceviceként emlegettek.

A bábut – a zord tél és a böjt megszemélyesítőjét – a falu végén vízbe vetették, vagy elégették.

A programról további információk IDE kattintva érhetőek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.