Virtuális kiállításmegnyitó a múzeumi világnapon

Alighogy megnyitott az időszaki kiállítás, a járvány miatt ideiglenesen be kellett zárni.

Magyar Nemzet
2020. 05. 17. 17:31
null
Közös időnk '89-90 c. kiállításmegnyitó. 20200228 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighogy megnyitott a Magyar Nemzeti Múzeum Közös Időnk ’89–90 című időszaki kiállítása 2020. február 28-án, a koronavírus-járvány miatt néhány hét múlva ideiglenesen be kellett zárni. Ez azért is különösen fájdalmas volt az intézmény munkatársainak, mert a közösségi kiállítás döntően a több mint ötven felajánló által átadott homogén tárgyi anyagra épül, és a múzeum saját, 1989-re reflektáló gyűjteményi darabjai csupán kiegészítik ezeket.

2019. január 28-án a Magyar Nemzeti Múzeum felhívást tett közzé, amelyben arra kérték a lakosságot, hogy osszák meg velük korabeli történeteiket, illetve tárgyi emlékeiket. Az év során folyamatosan gyűltek a tárgyak, fényképek, plakátok, iratok a múzeumban, miközben több tucatnyi, különféle programot is szerveztek a Közös időnk projekt köré, miközben várták, hogy a múzeum tereiben is megmutathassák a közösségi összefogás eredményét.

Fotó: Bach Máté

A Magyar Nemzeti Múzeum Nobel-termében megrendezett kiállítás jelen pillanatban is várja a mielőbbi újranyitást. Az adományozókat, kölcsönzőket, a projektet támogató közösségeket azonban nem szeretnék megfosztani a közösen létrehozott kiállítás élményétől, ezért úgy döntöttek, hogy a virtuális térben újra megrendezik azt, méghozzá a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának a nagytermében. Ezzel a helyszínváltozással is jelölik, hogy a két kiállítás nem ugyanaz, a virtuális és az analóg tér másfajta befogadói élményt jelent.

A Nemzeti Múzeum Facebook-oldalán a múzeumi világnap alkalmából Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ma este 21 órától tartja a virtuális kiállítás megnyitóját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.