Virtuális múzeumi majálissal ünneplik meg az évfordulót

Idén negyedszázada, hogy életre hívták hazánkban a Múzeumok majálisát, de a kialakult helyzetben nem ünnepelhetjük a megszokott módon a hazai múzeumok éves seregszemléjét. A Magyar Nemzeti Múzeum hagyományos mustrája helyett a virtuális tér ad majd módot arra, hogy az évforduló előtt méltón tisztelegjünk. Az ilyenkor kiosztott az Év kiállítása és az Év múzeuma díj késedelmet, de kárt nem szenvedett: várhatóan szeptemberben adják majd oda az elismeréseket a bírálóbizottság döntése szerint.

Szilléry Éva
2020. 05. 17. 8:37
null
Paolo Ventura Velencei történet című kiállítása a Műcsarnokban online látogatható Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Múzeumok majálisa immár negyedszázada illeszkedik hazánkban a múzeumok világnapjához, a május így nem múlhat el a szakma seregszemléje nélkül, amikor több száz hazai képtár bemutatkozóanyagával telik meg a koncertektől és látogatóktól hangos Múzeumkert. A rendezvény azzal a céllal született, hogy a hazai intézmények megmutassák sokszínűségüket, hogy hányféle tudományos kutatási területtel foglalkoznak, milyen gyűjteményeik és kiállításaik vannak.

A világszerte megünnepelt napot első alkalommal 1978. május 18-án tartották meg, azóta több mint száz ország vesz részt a programsorozatban, mintegy harmincezer múzeum anyagával. Annak idején a múzeumok világnapjához illeszkedően vezették be hazánkban is a Múzeumok majálisa nevű programsorozatot, s érlelődött a Múzeumkertet is hasznosító, sajátos program megvalósításának a terve. A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) élére állt a hazai múzeumi szakma bemutatkozását jelentő kulturális fesztiválnak, kapcsolatba hozta egymással a közgyűjteményt, a látogatót és a szakmabelieket.

A koronavírus-járvány azonban ezt a programot is átírta, ami azért is bántó, mert a 25. jubileum hangsúlyosabb, emelkedettebb alkalomnak ígérkezett a többinél. A Magyar Nemzeti Galéria közleményben adta ki, hogy az idén csak a virtuális térben lesz lehetőség az együttlétre, ezért a jeles évforduló alkalmából az MNM létrehozta a 25 éves a Múzeumok majálisa Facebook-csoportot. Ebbe a körbe elsősorban az ország múzeumait szólították meg, arra kérve őket, hogy osszák meg az elmúlt évek során készült fényképeiket, videói­kat és a hozzájuk kapcsolódó emlékeiket.

A rendezvényhez szorosan kapcsolódik a Magyar Múzeumi Egyesület által az Év múzeumának járó díj odaítélése, amelyet első alkalommal a Múzeu­mok majálisán 1997-ben adtak át. Ez később kiegészült az Év kiállításának az elismerésével.

Idén a pandémia miatt elrendelt veszélyhelyzettel esett egybe a pályázatok beadási határideje, így a bírálati procedúra is csúszott, de senkit nem ért hátrány emiatt.

Paolo Ventura Velencei történet című kiállítása a Műcsarnokban online látogatható
Fotó: Kurucz Árpád

Az Év kiállítása díj ügyé­ben éppen két nappal ezelőtt ült össze a bírálóbizottság. A terv az, hogy a pályázati anyagok közül a kiválasztottaknak szeptemberben adják át az elismeréseket – tudtuk meg a múzeum­szakmai díjakat alapító Pulszky Társaságtól. Tavaly az Év múzeuma elismerést a nyíregyházi Jósa András Múzeum nyerte el. Az Év kiállítása díjat a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című, a Hetedhét Játékmúzeum állandó kiállítása kapta.

Időközben a közgyűjteményeink már a járvány utáni nyitást tervezik, mert néhány napja Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a múzeumvezetőknek jelezte, hogy előkészülhetnek az újraindításra. A pandémia alatt a virtuális kiállítások, amelyeket exkluzív tárlatvezetésekkel is összekapcsoltak, rendkívül népszerűek voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.