Virtuális térbe költözött a debreceni kultúra is

Egy szellemes módszernek köszönhetően az egyik kiállítás képei mégis a maguk valójában nézhetők meg.

Gőz József Miklós
2020. 11. 20. 17:06
null
A szaktárca szerint a Csokonai Színház renoválása halaszthatatlan Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A debreceni kultúra egyik bázisa, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ bezárta kapuit. (Csakúgy, mint a könyvtár, a mozik és a színház.) Viszont szellemes módszerrel tette lehetővé, hogy egyik kiállításának képei mégis a maguk valójában legyenek megnézhetők. Kihasználva azt, hogy utcára néző hatalmas kirakat-ablakai vannak, azok elé állította a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete kiállításának az anyagát. (A kiállításról a Magyar Nemzet október 28-án számolt be.)

Nem minden kulturális megnyilvánulás volt ilyen szerencsés. A Kodály Zoltán filharmónia november 17-i koncertje már csak az interneten volt élvezhető. A közösségi megosztók kommentjei szerint nagyon jó estében részesülhettek Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és a zenekar vonósainak jóvoltából. Következő bemutatójuk Három évszázad romantikája címmel november 24-én lesz.

Hagyományos őszi rendezvény a Debreceni Egyetem tárlata is, amely már eleve a virtuális térben nyílt meg a napokban. Az egyetem honlapján lehetett követni a megnyitót, tudomást szerezni a díjazottakról és megtekinteni a kiállításra érkezett festményeket, grafikákat és fotókat.

Zárva van a Déri múzeum is, amelynek munkatársai most azt a háttérmunkát végzik, amely nélkülözhetetlen lesz a majdani újranyitáshoz. A múzeum csatlakozott a Digitális edukáció múzeumi órák idei virtuális rendezvényeihez. A Híres magyarok című tematikához kapcsolódva készítették el online feladataikat a 9–12. osztályosoknak. Ezek segítségével a diákok a múzeum egyik, az 1848 emlékezete című állandó kiállítási egységével ismerkedhetnek meg alaposan, amely a Debrecenbe költözött kormány és Kossuth Lajos tevékenységét mutatja be, s ennek nyomait a cívisváros életében.

Visszatérve a Kölcsey Művelődési Központra, ők nemrég adták tudtul a nagyközönségnek, hogy a Debreceni ősz című rendezvénysorozatot a hagyományos formában nem tudják megrendezni. (Az előzetesen megváltott jegyek árát visszatérítik.) Néhány eseményt a jövő nyáron terveznek megtartani, a többit viszont online formában teszik megtekinthetővé. November 25-én a Magda, a Szabó – minden bizonytalan, csak a szerelmünk bizonyos című előadását, november 30-án Berecz András, A félbevágott pipafüst című estjét tekinthetik meg az érdeklődők.

Mészáros Tibor (a darab rendezője is) és Krajcsi Nikolett a Magda, a Szabó című darabban
Fotó: Csokonai Színház

A virtuális térben kezdődtek el az Edmond próbái is a Csokonai Színházban. A darab tulajdonképpen Franciaország nemzeti kincsének, a Cyrano keletkezéstörténetéről szól. Keszég László rendező stílszerűen a november 16-i Edmond-napon hívta össze először online olvasópróbára a szereplő színészeket. A darab bemutatója január 22-én lesz, remélhetőleg a mostani korlátozásnál szelídebb körülmények között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.