Vörös helyett Zöld csillag a Csili Művelődési Központban

Amikor – még az átkosban, kötelezően! – egy egész ország az úgynevezett nagy októberi szocialista forradalom győzelmét, azaz november 7-t ünnepelte, minden vörösben úszott. Még a csillag is. Egészen másról szól azonban 2020. november 7., ahol a dögunalmas, tévés, moszkvai katonai seregszemle helyett RockForradalmat, azaz négy és fél órás élő rockzenét kínál a Radics Béla RB. Emléktársaság, valamint a Csili Művelődési Központ.

2020. 11. 02. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem újdonság, valószínűleg unalmas is kicsit, ám mégis a rögvalóság: a tavaly év végén megjelent, majd az idén február–márciusban belobbant pandémia talán a kultúrát, azon belül a zeneipart sújtotta leginkább. A támogatások ellenére a két hullám közötti nyári szünet sem sokat segített a szcéna vírus által padlóra küldött szereplőin: a tömegrendezvények amúgy jogos elhalasztása, keretek közé szorítása a zeneipart és a közönséget egyaránt érzékenyen érintette. Csak úgy, mint az immár huszonegy esztendeje sikeresen működő Radics Béla RB. Emléktársaságot. Míg a fellépő zenekarok egymásnak adták a kilincset a nonprofit szervezet Pesterzsébeten működő, családias jellegű, hangulatos klubjában, addig az őszi szezonra jórészt értelmét vesztette a koncertezés. A társaság vezetősége, a Csili Művelődési Központtal karöltve – a Köszönjük, Magyarország! program támogatásával – egyetlen nagyszabású rendezvénnyel, benne neves zenekarokkal, sztárfellépőkkel kívánja kárpótolni a hoppon maradt zenerajongókat.

Jórészt esztergomi muzsikusokból áll a Tunyó Emlékzenekar, amely – soraiban ezúttal az exkluzív vendég Varga Miklóssal – a 2008-ban elhunyt, kivételes hanggal megáldott énekes, Tunyogi Péter P. Mobil-os, illetve TRB-s korszakából ad ízelítőt. Kifejezetten erre az alkalomra alakult a Csillag Endre Retrock Band olyan kiválóságokkal, mint Donászy Tibor dobos, Pethő Gábor basszusgitáros (a névadó Csillag Endre gitárossal valamennyien az Eddát erősítették egykoron), valamint Beke Márk billentyűs (Lord), és Sipos Péter énekes (Irigy Hónaljmirigy, Triász), amely visszacsempészi kissé a nyolcvanas évek közepének Eddáját, s amely az úgynevezett bakancsos korszak után talán a legnagyobb népszerűséget tudhatta magáénak.

A Mini-alapító Török Ádám fuvolista
Fotó: Bach Máté

De a szupergrupp megszólaltatja a Bikini legnagyobb slágereit is. Az időutazást folytatva a Taurus és a Korál vezéregyénisége Balázs Fecó, a Mini alapító atyja, motorja, Török Ádám, Kosik Kristóf gitáros, valamint az ugyancsak esztergomi Tűzkerék xT formáció segítségével visszatérünk a hetvenes évekhez, azon belül Radics Béla munkásságához.

A Korál együttes 1978-ban, a bal szélen Balázs Fecó
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Csaknem kétórás blokkban, többek között Radics eredeti Gibson gitárján szólalnak meg a fiatalon eltávozott muzsikus emblematikus szerzeményei. Balázs Fecóval pedig – ugyancsak az ősi Hammond orgonáján – Radics pályájának csúcsát jelentő legjobb Taurus-daloknak örvendhet a nagyérdemű. Ilyen módon, a hetvenes évek második szupergruppjának két legendás hangszere négy évtized elteltével először találkozik közös színpadon.

A november 7-én 18 órától kezdődő RockForradalom szuperkoncerten az egykori, rosszemlékű vörös csillag helyett Radics Béla Zöld csillag rockhimnuszát élvezhetjük a Csili Művelődési Központban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.