Wass Albert-emlékplakett után Apponyi-mellszobrot avatnak Pécelen

A Pécelen működő Wass Albert Társaság kétesztendős menetelését mindeddig az író sírjáról származó, nekik adományozott emlékplakett, Trianon 100 emléktábla avatása, hagyományőrző, valamint kulturális, megemlékező rendezvények szervezése fémjelzi. Szent István ünnepén a trianoni tárgyalódelegáció vezetőjének, Apponyi Albert gróf mellszobrának felállítására készülnek. A civil társaság elnökével, Becs Józseffel beszélgettünk.

2020. 08. 07. 10:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A 2010-es években, az akkor általam menedzselt Historica együttessel többször adtunk jótékonysági koncertet a holtmarosi gyermekotthonnak. E vendégszereplések alkalmával gyakran zarándokoltunk Marosvécsre, Wass Albert sírjához, végül az azon elhelyezett márványplakettet nekünk adományozták – árulta el Becs József, aki ennek apropóján, 2018-ban, tíz fővel megalakította a péceli Wass Albert Társaságot.

A válaszúti születésű irodalmár erdélyi síremléke szabálytalan formájú kőtömb, közepén az eredetileg bronzból készült emlékplakettel, amelyre a színesfémtolvajok többször is szemet vetettek. A további lopásokat megelőzendő a mester előbb márványból, majd egy, az eredetire hasonlító kompozitlemezből is megformázta az arcképet ábrázoló kör alakú műalkotást. A márványplakett egy, a marosvécsihez hasonló alakú kőtömbre erősítve azóta Pécel egyik közterületén, a Kálvin téren hirdeti a hányatott sorsú író-költő halhatatlanságát.

A lokálpatrióta alakulat – gróf Czegei Wass Albert emlékének ápolása, műveinek népszerűsítése mellett – más péceli civil szervezetekkel karöltve munkálkodik lakókörnyezetük minőségének javításán. Közösségi munkájuk szemmel látható eredménye az addig eléggé elhanyagolt Kálvin tér csinosítása, saját forrásból történő virágosítása, valamint a megújult közterület karbantartása, állagmegőrzése.

A pozsonyi csata emlékére a Nemzeti Érzelmű Péceliek Baráti Köre kopjafát állított

Itt található többek között az első világháborúban hősi halált halt péceliek emlékműve, amelyre utóbb rávésték a második világégés helyi áldozatainak nevét; de úgyszintén a Kálvin tér adott helyet a pozsonyi csata emlékére, a Nemzeti Érzelmű Péceliek Baráti Köre jóvoltából állított kopjafának is.

Az összefogás szép példájaként, a trianoni emlékévhez köthetően a Wass Albert Társaság talapzaton álló emléktáblát avatott, amelyen a szétszakított Nagy-Magyarország térképének rajza mellett két Apponyi Albert-idézet olvasható.

A trianoni emléktábla hátterében látható a márványplakett, amelyet egy, a marosvécsihez hasonló alakú kőtömbre erősítettek
Fotók: Becs József

Az emléktábla közadakozásból, az alapjául szolgáló műkő pedig Kelemen György műkőkészítő-mester felajánlásával készült el. Az átadásra a gyászos évforduló emléknapján, idén június 4-én, ugyancsak az említett közterületen került sor. – A vírushelyzetre való tekintettel sajnos nem rendezhettünk nagyobb szabású ünnepséget, a mintegy kettőszáz-kettőszázötven megemlékező előtt Fábián Zoltán erdélyi születésű énekes-gitáros lépett fel, valamint Bagaméri László hagyományőrző barátunk előadásában hallhattunk néhány verset – emlékezett vissza az egyesület elnöke. Hozzátette: – Ugyancsak az emlékévhez kapcsolódóan álmodta meg Megyeri János szobrászművész valamint Kelemen György műkőkészítő-mester, hogy a tábla fölé, mintegy ráültetve helyezzék el gróf Apponyi Albert, a trianoni békediktátum tárgyalódelegáció-vezetőjének mellszobrát.

– Az augusztus 20-i szoboravató ünnepségen a korábbi, már említett fellépő művészek mellett fellép a Historica zenekar frontembere, Ézsiás Péter is – kezdte a felsorolást Becs József, akitől azt is megtudtuk, hogy a műkőből készült alkotás az azt megálmodó, Pécelen élő szobrászművész valamint a műkőkészítő-mester felajánlása. Hozzátette: – a korábbi emléktábla-avató ceremónia kulturális részéhez képest a zenével szemben most inkább a prózai, verses előadásokra helyeződik a hangsúly. Horváth Tibor polgármesteri köszöntőjét követően beszédet mond majd Boldog István országgyűlési képviselő, Szakács Árpád Lovas István-díjas újságíró, Borbély Zsolt Attila politológus, valamint az alkotó szobrászművész is.

Fontos továbbá, hogy Szűcs Lajos Pest megyei országgyűlési képviselő elvállalta a rendezvény fővédnökségét. A Társaság vezetőjének elmondása szerint mindezzel, valamint még az önkormányzat által korábban elhelyezett ’56-os emléktáblával a tér „megtelt”, további emlékművek elhelyezésére nincs lehetőség. Elmondható ugyanakkor, hogy a tizenhatezer lelket számláló kisváros egyik legszebb közterülete, a Kálvin tér történelmi emlékparkká nemesült.

– Visszatérve Wass Alberthez, a rendszerváltozás előtt tiltólistára került író munkásságának megismertetését nem lehet eléggé korán kezdeni – figyelmeztet az elnök, hozzátéve, hogy éppen ezért a helyi óvodák részére tervbe vették Wass Albert-mesekönyvek adományozását. Emellett persze az irodalmi felolvasó estek, kulturális műsorok, valamint a különböző jótékonysági, illetve hagyományőrző rendezvények sem maradhatnak el az író születésének, illetve halálának évfordulóján; mindez persze továbbra is a Társaság szervezésében. – Fontos – emeli ki végül Becs József –, hogy lemossuk azt a bélyeget, amelyet a nemesi származású irodalmárra az évek során ráragasztottak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.