Weöres Sándor-napokkal indul a gyulai nyári évad

Az elmúlt évtizedekben klasszikussá vált íróink, költőink az utóbbi években mégis háttérbe szorult életműveire hívja fel a figyelmet a Gyulai Várszínház tavaly indított hosszú távú vállalása.

Szilléry Éva
2019. 06. 26. 12:24
Trill Zsolt
Trill Zsolt a Caligula helytartójában Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedekben klasszikussá vált íróink, költőink az utóbbi években mégis háttérbe szorult életműveire hívja fel a figyelmet a Gyulai Várszínház tavaly indított hosszú távú vállalása, amely szerdán és csütörtökön Weöres Sándor munkásságára koncentrál.

– Generációk nőttek fel gyermekversein, ám rendkívül gazdag, sokszínű, sokoldalú, világirodalmi rangú életműről van szó, amelyet a tágabb olvasóközönség ma már nem annyira ismer – mondta lapunknak Elek Tibor, a várszínház igazgatója, aki hozzátette: a Weöres Sándor-napokat a költő halálának harmincadik évfordulója is indokolja.

A programcsokor záróakkordjaként csütörtökön Vidnyánszky Attila rendezésében a Psychét mutatják be Gyulán. Vidnyánszky 2015-ben a vár mögötti ligetben megrendezte már a Psychét, de most a várszínpadon egy némiképp átalakított előadást, új bemutatót hoz létre, részben megújult szereplőgárdával.

A színházi mustrák látogatói számára szembetűnő, hogy a Gyulai Várszínházzal közös produkciók egyre több fesztivál versenyprogramjának részei. Az idei országos seregszemlén a POSZT-on nemcsak versenyben volt a Gyulán debütált, Szász János rendezte Caligula helytartója című munka, de díjat is elhozott a szemléről. Tom Stoppard Hamlet-parafrázisának, a Rosencrantz és Guildenstern halott című drámának a bemutatására is Gyulán, a Hamlet köré szervezett Shakespeare-fesztiválon került sor tavaly; az előadást azóta számos helyre meghívták.

– Az aradi kamaraszínházzal közösen létrehozott Rosencrantz… hosszú fesztiválutat jár be: jelenleg a kisvárdai fesztiválon versenyben van, de már láthatták Nagybányán az Atelier fesztiválon, és készül Gdanskba, a Nemzetközi Shakespeare-fesztiválra, illetve a macedóniai Bitolára is – tájékoztatott Elek Tibor.

Trill Zsolt a Caligula helytartójában
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mint mondta, a hangsúlyozottan öss­z­művészeti programsorozat idén is három fő pilléren áll: a Weöres Sándor-napok, a Shakespeare-fesztivál és az Erdélyi Hét jelzik az új várszínházi karaktert: – Az immár XV. Shakespeare Fesztivál révén az Európai Shakespeare Fesztiválok Szövetségének tagjai vagyunk, így folyamatos együttműködésben darabokat ajánlunk egymásnak. Irina Brook Szentivánéji álom sűrítményét például Nizzában láttam, ott győződtem meg arról, hogy meg kell hívnom Gyulára. Az irániak előadását a tavalyi gdanski nagy sikerük hatására hívtam meg. Idén nálunk egész héten vígjátékok szerepelnek, ezen belül hangsúlyosan a fiatal előadóművészeknek kínálunk lehetőséget. Így lesz ez például a Sztalker Csoporttal közös Vízkereszt-bemutatónkban és az olasz Teatro Potlachhal közös Vidám Shakespeare című bemutatónkban.

Az Erdélyi Hét, vagyis az erdélyi társulatok meghívása is tavaly került a programba. – Olyan gazdag az erdélyi színjátszás, hogy lehetetlen minden társulatot meghívni. Lesznek összecsengések más szemlék programjával, a MITEM-en és a POSZT-on is látott Migránsoook, avagy túlsúlyban a bárkánk című megrázó kortárs drámát is beemeltük a hétbe. A már hagyományos felolvasószínházi bemutatónk idén Székely Csaba darabja, a Semmit se bánok lesz. Az a célunk, hogy aki erre a hétre elutazik Gyulára, láthassa, hogy hol tart ma az erdélyi színjátszás, képet kapjon a fő irányokról – magyarázta Elek Tibor.

Az említett három koprodukciós bemutató mellett két saját előadással várja nézőit a Gyulai Várszínház. A Karády zárkája című ősbemutatót Darvasi László lírai monodrámájából Béres László rendezi, Bartha Borókával a címszerepben, Az öreg halász és a tenger tószínpadi változatát pedig Árkosi Árpád, Bicskei István főszereplésével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.