Zene a gasztronómia jegyében

Gyönyörű környezetben, a Nagyerdő árnyas fái között rendezik meg Debrecenben a hagyományossá vált bor- és jazznapokat. Az ország legnagyobb szabású, idén a 48. évébe lépő szabadtéri jazzfesztiválja minden korábbit felülmúló kínálattal várja az érdeklődőket: 44 zenekar, 221 muzsikus, köztük húsz külföldi lép fel augusztus 1—4. között.

Turi Gábor
2019. 07. 30. 12:26
Dresch Mihály
A Stég színpadon Dresch Mihály is fellép Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A város 2015-ben döntött a nagy múltú, szűkülő költségvetésű jazznapok és a kedvelt borkarnevál összevonásáról. A kezdeményezés nem új keletű, számos kulturális esemény zajlik nyaranta Magyarországon a gasztronómia jegyében. A házasítás Debrecenben is sikeresnek bizonyult, az első években tízezrek korzóztak a Békás-tó körül felállított három színpad, a bor- és ételpavilonok között. A rendezők 2018-ban változtattak a gyakorlaton, kordonnal vonták körbe a területet és belépőjegyessé tették a fesztivált, abban reménykedve, hogy a bérlet más, hasonló rendezvényekéhez képest jelképesnek tekinthető ára nem veti vissza a látogatottságot.

Kérdés, kit mi vonz a Nagyerdőre. Választék mindkét „műfajból” bőven akad. A szőlőből készült nedűk kedvelői nyolcvan hazai borászat termékeiből választhatnak, a jazz hívei pedig a zenehallgatás élményét fokozhatják a jófajta itókák kortyolgatásával. A három színpad előtt összesen ezer néző foglalhat helyet, de a folyamatosan hullámzó tömeghez mindenütt eljutnak az olykor párhuzamosan futó programok hangjai.

A fesztivál ebben az évben két művésznek nyújt kiemelt fellépési lehetőséget: a 73 éves Németh János szaxofonos Németországból látogat haza, míg a 32 éves Soso Lakatos Sándor szaxofonos a hazai muzsikusok újabb nemzedékét képviseli. Mindketten több formációban szerepelnek; velük együtt 26 szaxofonos játékát élvezheti a közönség.

A Stég színpadon Dresch Mihály is fellép
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A jazzprogramokat az 1972-es első fesztivál óta szokásrendnek megfelelően a Debreceni Jazz Együttes nyitja, benne az alapító, 81 éves Gyarmati Zoltán szaxofonossal, a seregszemle legidősebb résztvevőjével. Az első napon, a Jazzma.hu színpadon Debrecenhez kötődő muzsikusok, a Játszótéren a könnyed hangvételű smooth jazz képviselői, a Stég színpadon a nagyobb figyelemre számot tartó együttesek lépnek fel. Utóbbiak közé tartozik a legendás dobos, az idén 75 éves Kőszegi Imre Rhythm & Brass & Electronic nevű új formációjának bemutatkozása.

A Játszótér pénteken a hölgyeké: öt, nők által fémjelzett együttes veszi birtokba a színpadot, köztük a többszörös díjnyertes, fiatal Nagy Emma énekesnő kvintettje. A Stég színpad csemegéje négy szaxofonos, Németh János, Borbély Mihály, Elek István, Zana Zoltán „párbaja”, amit a kiváló dobos, Szendőfi Péter két együttese, a Loop Doctors és a Fusio Group követ. Ezen az éjszakán és szombaton hajnali fél háromig szól a zene.

A harmadik napon a szaxofonosokra vetül a reflektorfény. A Magyar Rádió a jazztehetség-kutató versenyek sorában húsz éve rendezte meg a nádfúvós hangszeresek vetélkedőjét, amelynek döntősei közül Kollmann Gábor, Weisz Gábor és Zana Zoltán is pódiumra lép Debrecenben. A Stég színpadot igazi nagyágyúk teszik izgalmassá, ahol egymást követve Grencsó István, Borbély Mihály, majd Dresch Mihály együttese játszik. A napot Ágoston Béla szaxofonos fiatalos hangzású Zuboly együttese zárja.

A kézművesvásárral és jazzhez kapcsolódó filmek vetítésével színesített debreceni bor- és jazznapok programja vasárnap este további hat koncerttel, köztük az év fiatal zenészeinek bemutatkozásával folytatódik, és hagyományosan a Debrecen Dixieland Jazz Band műsorával ér véget. (Bővebb információ: boresjazz.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.