Zenészcsaládok lépnek fel az idei Fesztivál Akadémia Budapesten

Július 16. és 25. között tartják a főváros legjelentősebb nyári kamarazenei fesztiválját, a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított Fesztivál Akadémia Budapestet. A fesztivál idei témája a családfák.

Munkatársunktól
2021. 05. 25. 17:48
null
A megtisztelő címet a zenekar 2021. január elsejétől viselheti Fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei Fesztivál Akadémia Budapest hangversenyein zenészcsaládok lépnek fel, a repertoárban nagy zeneszerző-dinasztiák tagjai mellett családtémájú kompozíciók is szerepelnek. Minden eddiginél sűrűbb koncertprogram, nemzetközi és magyar fellépők, új helyszínek, összművészeti kísérőprogramok várják július végén tizenegy napon át a zene szerelmeseit a Zeneakadémián, a Budapest Music Centerben és más különleges budapesti helyszíneken.

A magyar főváros nyári kamarazenei fesztiválja, a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított Fesztivál Akadémia Budapest 2020-ban a járványhelyzet miatt nem hívhatott nemzetközi sztárokat, ezért azonban nemcsak a nagyszerű magyar művészgárda kárpótolt tavaly, hanem az idei programban szereplő művészek névsora is. A 2021. július 16. és 25 között fellépő művészek listája a szervezők szerint „egy jelentősebb koncertterem egész évados kínálataként is megállná a helyét”:

Gidon Kremer és a Kremerata Baltica, Joshua Bell, Patricia Kopatchinskaja, Vilde Frang, Nicolas Altstaedt, Alexander Lonquich, Jonathan Cohen, José Gallardo, Mate Bekavac és Philippe Tondre nevét találjuk a külföldi művészek között.

A magyar zenei életet pedig mások mellett Baráti Kristóf, Várdai István, Horti Lilla, Fejérvári Zoltán és Balog József képviseli.

A fesztivál központi helyszíne a Zeneakadémia, de lesznek hangversenyek a Budapest Music Centerben, a nemrégiben felújított, Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, az ELTE Központi Könyvtárának a gyönyörű olvasótermében, a Benczúr Házban és a Károlyi-palota udvarán is. A tíz nap alatt lezajló tizenhárom hangversenyt kerekasztal-beszélgetések, zenetörténeti előadások, a Várfok Galériában rendezett kortárs képzőművészeti kiállítás, a Fortepan anyagából összeállított fotókiállítás, vezető magyar színészek részvétele és népzenei gálakoncert avatja valódi fesztivállá.

[embed]https://youtu.be/PE9-p3p1wI8[/embed]

A fesztivál idei témája a családfák. Az alapítók, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás maguk is szülők egy négygyerekes családban, s mindketten zenészcsaládból származnak. De a fesztiválon rajtuk kívül is rendszeresen fellépnek zenészcsaládok, férjek feleségekkel, szülők gyerekekkel.

A családfa tágabb értelemben is meghatározza a fesztivál programját, hiszen a műsorban nagy zeneszerző-dinasztiák tagjai éppúgy szerepelnek, mint családtematikájú kompozíciók J. S. Bachtól Mozarton át Brahmsig, Schumannig, Bartókig és kortárs zeneszerzőkig.

Ha a kört tovább tágítjuk, a családfa metaforája akár a különböző kamarazenei hagyományokra is ráilleszthető, s ekként beszélhetünk a kamarazene-játék sajátosan magyar „családjáról”, amely a fesztiválon fellépő Rados Ferencen keresztül az 1950-es években aktív mesterekig s egészen Weiner Leóig visszavezethető. Ha pedig a klasszikus zenei előadók teljes nemzetközi közösségére egyetlen családként tekintünk, akkor a fesztivált akár afféle családi találkozónak is tekinthetjük, amelyen évente egyszer összejönnek testvérek, unokatestvérek, másod-unokatestvérek és távolabbi rokonok, akik ugyanannak a nagy hagyománynak az örökösei. Végső soron tehát a fesztivál idei témája az lesz, hogy mit kaptunk a megelőző nemzedékektől, mit viszünk tovább, és mit adunk át az utánunk következőknek.

A fesztiválról további információk ITT.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.