Zeneszerzőverseny Bartók Béla géniusza jegyében

A verseny elsődleges célja, hogy új magyar zenedarabok megalkotását ösztönözze és támogassa.

Magyar Nemzet
2020. 06. 18. 16:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetedik alkalommal hirdeti meg az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyt a Budapest Music Center (BMC) és a Müpa. A verseny 2020-ban Bartók Béla géniuszának adózik, és elsődleges célja, hogy új magyar zenedarabok megalkotását ösztönözze és támogassa. A pályázatra két kategóriában lehet nevezni: nagyzenekari, illetve kamaraegyüttesre írt művekkel, amelyekről rangos zsűritagok, köztük Eötvös Péter döntenek. A döntőbe jutott alkotások októberben, a CAFé Budapest keretében kerülnek bemutatásra a BMC-ben és a Müpában.

A nagyzenekari kategóriában – Bartók Béla halálának 75. évfordulója előtt tisztelegve – a zsűri olyan pályamunkákat vár, amelyekben szerepel Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára I. tételének fúgatémája vagy a pályamunkát ez a fúgatéma ihlette. A kamaradarabokkal szemben elvárás, hogy trombitaszólistát szerepeltessenek.

A pályázaton minden, ötvenedik életévét még be nem töltött magyar zeneszerző indulhat. A nevezési határidő 2020. augusztus 15. éjfél. A döntőbe került kamaradarabokat az Új Magyar Zenei Fórum Kamaraegyüttes mutatja be 2020. október 10-én, a BMC Koncerttermében, Tihanyi László vezényletével és Pálfalvi Tamás trombitaművész közreműködésével. A díjazott nagyzenekari művek 2020. október 11-én a Müpa Fesztivál Színházában csendülnek fel, ahol az MR Szimfonikusokat Vajda Gergely vezényli.

Az UMZF 2020 zeneszerzőverseny az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg.

A teljes versenykiírás ITT, a pályázati űrlap pedig ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.