Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 10., hétfő, Ármin, Pálma napja
HÍR TV – BAYER SHOWA műanyag identitás buboréka.
Ide kattintva elolvashatja szerkesztési irányelveinket
Programkereső
A magyarországi németség kollektív büntetése a II. világháború után – online esemény
Május 4-én rendezik meg a VERITAS-estek sorozat hatvankettedik vitáját A magyarországi németség kollektív büntetése a II. világháború után címmel. A témáról Ujváry Gábor intézetvezető moderálása mellett Somlai Péter történész és Orosz László, a VERITAS Intézet munkatársa beszélget.

A magyarországi németség kollektív büntetése a II. világháború után – online esemény

2021. 05. 10. 04:31 - 04:31

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1946 elején záró felvonásához érkezett a magyarországi németség sorstragédiája, II. világháború utáni kollektív büntetésének folyamata: megindult a kitelepítés. Többen, több helyütt deklarálták már a „kollektív bűnösség” elvének tarthatatlanságát, amely tudományos körökben régóta evidencia. Egy ideje azonban a politika is gyakran hangoztatja ezt, különösen azóta, hogy 2012 májusában az Országgyűlés emléknapot (november 25.) jelölt ki a „Szovjetunióba elhurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások” sorsáról, illetve a „malenkij robot”-ról történő megemlékezés jegyében, ugyanezen év decemberében pedig a „magyarországi németek elhurcolásának” is hivatalos emléknapot (január 19.) létesítettek.

Mindezekről részletesen is szót ejtenek a VERITAS-estek következő, május 4-i beszélgetésének résztvevői.

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …