Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 20., vasárnap, Rafael napja
HÍR TV - CIVIL KÖRMi kaptuk a legmegátalkodottabb baloldalt
Ide kattintva elolvashatja szerkesztési irányelveinket
Programkereső
Mozart-est Vásáry Tamással – online követhető esemény
Május 3-án 19:30-kor Vásáry Tamás karmester, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Farkas Gábor zongoraművész egy nagyszerű Mozart-esttel várja önöket. A közvetítést élőben láthatják a Magyar Rádió Művészeti Együttesei Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján, a radiomusic.hu honlapon . Természetesen a Bartók Rádió is sugározza a hangversenyt.

Mozart-est Vásáry Tamással – online követhető esemény

2021. 06. 20. 09:48 - 09:48

Műsor:
Mozart: D-dúr „Haffner” szimfónia, No. 35, K. 385
Mozart: A-dúr zongoraverseny, No. 23, K. 488
Mozart: D-dúr „Prágai” szimfónia, No. 38, K. 504

Vezényel: Vásáry Tamás

Közreműködik:
a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
és Farkas Gábor zongoraművész

Mindössze öt éven belül alkotta meg Mozart mindhárom művet, amely ezen az estén felcsendül. A két szimfónia és a zongoraverseny Köchel-jegyzék száma tanúskodik arról, hogy milyen intenzitással ontotta magából az újabbnál újabb remekműveket az akkorra már Európa szerte ünnepelt zseni. Mindkét szimfónia esetében változtatott a szerző az eredeti szándékain, és tétel, sőt tételek estek áldozatul a végleges forma elnyeréséig vezető úton. Többek között a Haffner-szimfónia váltotta ki Bécs rajongását Mozart iránt, de mint tudjuk, semmi sem tart örökké, és négy év elteltével bécsi népszerűsége hanyatlani kezdett. A Prágai-szimfónia egyben szükségszerű továbblépést is jelentett Mozart számára az osztrák fővárosban megélt sikerek után.

A világhírű magyar, Liszt-díjas zongoraművész, Farkas Gábor, generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoristája, a romantikus repertoár széles körben elismert interpretátora, több nemzetközi zongoraverseny győztese, a világ legjelentősebb zenei fesztiváljainak és koncerttermeinek állandó meghívottja. Napjainkra immár számos szólólemeze látott napvilágot a Warner Music Hungary, a Hungaroton, a Toccata Classics London, valamint a Steinway & Sons Records gondozásában. Kiváló tehetségét és eddigi pályafutását a magyar állam Liszt- és Junior Prima-díjjal ismerte el, valamint viseli a Steinway Artist címet is, és az Aoyama Music Award birtokosa. Farkas Gábor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője a 2020/21-es tanévtől, valamint ő irányítja a Doktori Iskola Billentyűs és Akkordikus alprogramját is.

A közvetítést élőben láthatják a Magyar Rádió Művészeti Együttesei Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján, a radiomusic.hu honlapon és természetesen a Bartók Rádió is sugározza a hangversenyt.

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége