Keresés
Magyar Nemzet
2021. július 28., szerda, Szabolcs napja
HÍR TV - PUBLI CAFÉNem kell megijedni Brüsszel eljárásától
Ide kattintva elolvashatja szerkesztési irányelveinket
Programkereső
Meyerbeer: A hugenották – keresztmetszet
Június 23-án, a 2020/21-es évad utolsó OperaSzerdáján Giacomo Meyerbeer A hugenották című nagyoperájának legszebb részleteit közvetítik az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról. A műsor 20 órától látható a Magyar Állami Operaház Facebook-oldalán és az Origón.

Meyerbeer: A hugenották – keresztmetszet

2021. 07. 28. 13:21 - 13:21
1101 Budapest, Kőbányai út 30.
Giacomo Meyerbeer, az ünnepelt szerző korának abszolút világsztárja volt nemcsak francia, de német és olasz nyelvterületen is. Mindhárom operastílusból merít, ám főműve, A hugenották a francia nagyopera eklatáns példája. Drámai cselekményvezetésű, lenyűgözően hangszerelt, nagyfokú virtuozitást igénylő zenemű, amely 1836-os párizsi ősbemutatója után csakhamar az egész világot meghódította, és azóta is a nagyromantika fontos ritkaságai között tartják számon. A történet alapjául Prosper Mérimée 1829-es, IX. Károly uralkodásának krónikája című regénye szolgált, illetve a francia vallásháborúk egyik szörnyű eseménye, az 1572. augusztus 23-án, Szent Bertalan éjszakáján lezajlott mészárlás, mely során a Párizsba gyűlt francia reformátusokat (hugenottákat) a király beleegyezésével lemészárolták.
A koncertszerű keresztmetszet szólistái: Rőser Orsolya Hajnalka (Valois Margit), Boncsér Gergely (Raoul de Nangis), Gábor Géza (Marcel), Heiter Melinda (Urbain) és Kriszta Kinga (Valentine). Zongorán közreműködik: Zsoldos Bálint, játékmester: Gábor Sylvie, narrátor: Mona Dániel.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége