Keresés
Magyar Nemzet
2021. február 28., vasárnap, Elemér napja
HÍR TV – CIVIL KÖRCzeglédynek van Gyurcsánya, vagy fordítva?
Ide kattintva elolvashatja szerkesztési irányelveinket
Programkereső
Tercett-Trió koncert
A január 25-i Tercett-Trió műsor a barokktól a 21. századig ad ízelítőt a különböző korok muzsikáiból. Hallhatunk olasz nyelvű duetteket, Mozart-átiratot, régi francia táncokat 19. századi újraértelmezésben, valamint kortárs magyar zeneszerző vonósnégyesét. A közvetítés 20 órától látható az Operaház Facebook-oldalán.

Tercett-Trió koncert

2021. 02. 28. 19:54 - 19:54
1061 Budapest, Andrássy út 22.
Az Opera Kórus műsorában olasz szerzők duettjeit tűzi műsorára. Giacomo Carissimi (1605–1674) barokk zeneszerző korának egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb személyisége volt, tanítványai közül olyan nagyságok kerültek ki, mint Alessandro Scarlatti és Marc-Antoine Charpentier. A római Collegio Germanico kápolnájában kórusmesterként tevékenykedő komponista főként oratóriumokat, miséket és világi kantátákat szerzett. A műsorban két kamaraduettje, a Vaghi rai pupille és A piè d’un verde alloro hangzik el Töreky Katalin és Németh Mónika előadásában, csellón közreműködik Gál Béla, zongorán kísér Andrássy-Neuenstein Krisztina. A folytatásban az operáiról jól ismert Gaetano Donizetti (1797–1848) L’alito di bice, L’incostanza di Irene, Amor, voce del cielo és I bevitori című kettőseit Mitrasca Rebeka-Asztrid és Bagosi Orsolya adja elő Szirtes Katalin zongorakíséretével.
Az Opera Zenekar művészei már többször bizonyították tehetségüket jól ismert darabok átiratainak tolmácsolásában. Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) “Kis” g-moll szimfóniája (K. 183) I. tételének rézfúvósokra hangszerelt változatát Könyves-Tóth Mihály és Dávida Tamás (trombita), valamint Bencze Csaba és Zakó Norbert (harsona) adja elő. Tiszai Péter (1973–) zeneszerző életében a Bartók muzsikájával való megismerkedés hozta az igazi fordulatot, mesterei között pedig olyan jelentős kortárs komponistákat találunk, mint Orbán György és Vajda János. Vonósnégyesének II. és III. tétele Rajka Imola (I. hegedű), Paul Éva (II. hegedű), Babácsi Csaba (brácsa) és Balázs István (cselló) előadásában csendül fel. A közvetítéssorozat nézői Vincent d’Indy (1851–1931) francia zeneszerzőtől már hallhattak egy kantátát az Énekkar előadásában. A mostani műsorban Szvit régi stílusban című darabjának I. Prelude, II. Entrée és IV. Menuet tételeit Rácz János (fuvola), Kunszeri Márta (fuvola), Winkler Balázs (trombita), Kovács Judit (I. hegedű), Tallián András (II. hegedű), Lukács Attila (brácsa) és Sabján Anikó (cselló) zenekari művészek szólaltatják meg.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …