Keresés
Magyar Nemzet
2021. július 23., péntek, Lenke napja
HÍR TV - Publi CafeNemet mondani egy agresszív lobbi nyomására.
Ide kattintva elolvashatja szerkesztési irányelveinket
Programkereső
Az ideális zene – a Pannon Filharmonikusok hangversenye
Június 16-án, szerdán Az ideális zene címmel hallgatható meg a Pannon Filharmonikusok az idei évadban adott utolsó hangversenytermi koncertje. A Kodály Központban megszólaló hangversenyen közreműködik Pusker Júlia hegedűművész, vezényel Varga Gilbert vezető karmester.

Az ideális zene – a Pannon Filharmonikusok hangversenye

2021. 07. 23. 19:57 - 19:57
7622 Pécs

Ha az ideális zene szerzőit keressük, könnyen eszünkbe juthat Haydn, Bartók, vagy Schubert. Ezen az estén e szerzők találkozását hallhatjuk az ideállal. Elsőként a fiatal esterházai karmester, Haydn optimista és tavaszias hangvételű 10. szimfóniáját hallhatjuk. Ezt követi a szintén fiatal és reménytelenül szerelmes Bartók, aki szíve hölgyének – aki történetesen hegedűművész volt – hegedűversenyt komponált, de a szerelem viszonzatlan, a versenymű pedig Bartók életében bemutatatlan maradt. Végül Schubert V. szimfóniája hangzik el, melyben a 19 éves Schubert Mozarttal való „találkozásáról” vall. 1816-ban ugyanis Schubert több Mozart művel ismerkedett meg, így a korábbi Beethoven-lázat (melynek virága a IV. szimfónia) egy évre a Mozart-rajongás váltotta fel, e mű is Mozart zenéje előtt tiszteleg. Az ideális zeneszerzők hangjai közé tehát Schubert által közvetett módon Mozart emléke is betársul.

Műsor
Joseph Haydn: X. (D-dúr) szimfónia
Bartók Béla: I. hegedűverseny, Op. posth.
Franz Schubert: V. (B-dúr) szimfónia

A #pecsnyitva kampány keretében a családoknak a 18 éven aluli gyermekek jegyét nem kell kifizetnie.

Jegyár: ITT
Jegyvásárlás: 2990 Ft.

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége