Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 15., kedd, Jolán, Vid napja
HÍR TV - SAJTÓKLUB„Tilos az iskolákban a toborzás!”
Ide kattintva elolvashatja szerkesztési irányelveinket
Programkereső
Bach, Mozart, Bartók – A MÁV Szimfonikus Zenekar online koncertje
Május 13-án 19 órakor a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyét közvetítik a Budapest Music Centerből. Az esten Bartók, Bach és Mozart egy-egy szerzeménye csendül fel Csaba Péter vezényletével. Az ingyenes hangversenyt a zenekar YouTube-csatornáján követhetik figyelemmel.

Bach, Mozart, Bartók – A MÁV Szimfonikus Zenekar online koncertje

2021. 06. 15. 08:15 - 08:15
1093 Budapest, Mátyás utca 8.

Március 25-én ünnepeltük Bartók Béla születésének 140. évfordulóját. A MÁV Szimfonikus Zenekar az évforduló napjára tervezett ünnepi hangversenyét a járvány miatt nem tarthatta meg, az emlékezés azonban most, néhány héttel később is aktuális.

A Divertimento Bartók utolsó műve, amelyet az emigráció előtt, a világháború árnyékában komponált. A régi korokból örökölt szórakoztató műfaj keretei között vallja meg kétségbeesését az egész világot fenyegető katasztrófa miatt, de reményét is egy majdani jobb jövőben. A hegedűverseny műfaját Vivaldi teremtette, példáját hamarosan követte J.S. Bach is, akinek két remek hegedűversenye és egy kéthegedűs versenyműve maradt fenn. Az a-moll concerto „szabályosan” három tételes, gyönyörű játszanivalót kínál a szólistának. Az 1720 körüli években keletkezett, de hangzása, mondanivalója a mai hallgató számára is időszerű.
A Hegedűverseny szólistája, Pusker Júlia a Liszt Ferenc Zeneakadémia után a Londoni Királyi Zeneakadémián folytatta tanulmányait, előkelő versenyeredményekkel és sok sikeres fellépéssel büszkélkedhet.

Mozart 17 éves korában komponálta sorrendben 29. szimfóniáját. A gyermekkori nagy utazások után ekkor hagyta el először Salzburgot, hosszabb időt töltött Bécsben és rengeteget tanult. Ennek a boldog korszaknak termése az A-dúr szimfónia, a tiszta, felhőtlen, ujjongó öröm kifejezése.

Az ingyenes hangversenyt a zenekar YouTube-csatornáján követhetjük.

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége