Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 24., csütörtök, Iván napja
HÍR TV - CSÖRTEÖssze-vissza beszélnek hatalomért és pénzért.
Ide kattintva elolvashatja szerkesztési irányelveinket
Programkereső
Helsinki Baroque Orchestra – online koncert
Az 1997 óta működő Helsinki Baroque Orchestra a régi zene historikus előadópraxisának fiatal generációját foglalkoztatja. A MÜPA Home sorozatban megtekinthető koncertjükön a romantikus repertoárból válogatnak: a műsort két ritkaság keretezi Schumanntól és Sibeliustól, de az sem mindennapi élmény, ha Liszt szimfonikus költeményeit halljuk régi hangszeres előadásban!

Helsinki Baroque Orchestra – online koncert

2021. 06. 24. 19:55 - 19:55

Schumann egyetlen zenés színpadi műve, az 1850-ben, Lipcsében bemutatott – Wagner Lohengrinjéhez hasonló témát feldolgozó –, négyfelvonásos Genovéva a maga korában nem aratott sikert, s ma is csak elvétve szerepel az operaházak műsorán. Ezért is kivételes lehetőség, hogy ezúttal meghallgathatjuk a nyitányát. Hasonlóan ritka alkalom, hogy találkozhatunk Sibelius rövid szimfonikus költeményével, a Tavaszi dal 1894-ben komponált korai változatával, hiszen még későbbi, átdolgozott formájában sem igen játsszák a hazai koncertéletben. A műsor ismertebb részét képviseli Liszt két népszerű szimfonikus költeménye az 1850-es évek közepéről. A két mű két mitológiai hőst állít elénk: Orfeuszt és Prométheuszt – az előbbi alkotás szelíd hangvételű és fontos szerepet kap benne az énekével varázslatra képes trák dalnok hangszere, a hárfa, a második viharzó lendületű, sötét tónusú, tragikus zene. A Helsinki Baroque Orchestra jelenlegi karmestere, Aapo Häkkinen 1976-ban született. Zenei stúdiumait kórusénekesként kezdte, majd csembalózni tanult olyan mestereknél, mint Elina Mustonen, Bob van Asperen, Pierre Hantaï és Gustav Leonhardt. Számos nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel. Művészeti vezetőként 2003 óta áll a Helsinki Baroque Orchestra élén.

A közvetítés a Helsinki Baroque Orchestra és a Müpa együttműködésében valósul meg.
A felvétel 2021. május 23-án készült a helsinki Musiikkitalo koncertteremben.

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége