Keresés
Magyar Nemzet
2021. március 9., kedd, Franciska, Fanni napja
HÍR TV – SAJTÓKLUBA pofátlanságnak vannak fokozatai.
Ide kattintva elolvashatja szerkesztési irányelveinket
Programkereső
Herczku Ágnes és zenésztársai Bartók-estje
Február 28-án az Uránia Nemzeti Filmszínház élő koncertközvetítésén online követhetjük Herczku Ágnes és zenésztársai Pár-ének című Bartók-estjét. A 19 órakor kezdődő koncert egyik zenei különlegessége a jó néhány, eredetileg zongorára írt mű – Szalai András által készített – cimbalmos átirata.

Herczku Ágnes és zenésztársai Bartók-estje

2021. 03. 9. 01:18 - 01:18
1088 Budapest, Rákóczi út 21.

Fellépők: Herczku Ágnes, valamint Kiss Péter (zongora), Mester László (brácsa), Molnár Péter (bőgő), Szabó Dániel (cimbalom), Szalai András (cimbalom) és Vizeli Balázs (hegedű)

Herczku Ágnes először 2007-ben énekelte lemezre Bartók Béla népdalfeldolgozásainak válogatott darabjait abban a formában, stílushűen, amelyben Bartók is hallhatta azokat gyűjtései során, és amely ihlető forrásául szolgált. A népdalénekes számos nagy sikerű koncertet és táncszínházi estet rendezett, ahol zenésztársaival Bartók zenéjéből kiindulva fogalmazta meg újra és újra Bartókhoz és a népzenéhez való viszonyát. E hosszú folyamat újabb állomása az Uránia Nemzeti Filmszínházban készülő online koncert.

“Bartók Béla és Kodály Zoltán szenvedélyes gyűjtő- és rendszerező munkája, valamint zeneszerzői képessége együttesen jelentették azt az életmentő bárkát a magyar népdalnak, aminek köszönhetően az nem merült feledésbe, sőt felbecsülhetetlen értékűvé, világhírűvé vált. De vajon hogyan kerülhetett a csizma az asztalra: a falusi népzene az előkelő koncerttermekbe? És ismerjük-e eléggé Bartók zenéjét, például népdalfeldolgozásait?” (H. Á.)

Herczku Ágnes és zenésztársai Bartók-koncertje ezekre a kérdésekre is keresi a választ, a magyar népdalfeldolgozások bartóki hármas útjának szemléletes bemutatásával, valamint a feldolgozások népzenei kapcsolódásának interpretálásával. Népzene faluról és zongora a városból: látszólag két átjárhatatlan világ, Bartóknál és az est előadóinál azonban két egymást erősítő energia.

A koncert másik zenei különlegessége a jó néhány, eredetileg zongorára írt mű – Szalai András által készített – cimbalmos átirata. Bartók írja, hogy a népdalok sajátos karakterét „először is föl kell ismerni, át kell érezni, aztán pedig reliefszerűen kidomborítani a feldolgozásnál, nem pedig esetleg elhomályosítani.” Herczku Ágnes most a népi ének hangvétele mellett ezzel az újabb ötlettel segíti ezt a reliefszerű kidomborítást, Bartók olyan „nehézsúlyú” dalainak átdolgozásával is, mint a Nyolc magyar népdal és a Húsz magyar népdal egyes tételei. Az est címadója ez utóbbi ciklus egyik megrázó szépségű darabja, a Pár-ének.

Jegyvásárlás: LINK
Jegyár: 1800 Ft
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …