Keresés
Magyar Nemzet
2021. február 27., szombat, Ákos, Bátor napja
HÍR TV – CREDOBalog Zoltán jobbító szándékkal fog bírálni.
Ide kattintva elolvashatja szerkesztési irányelveinket
Programkereső
In memoriam „Satchmo”
Február 23-án a Kodály Kórus Debrecen Louis Armstrong születésének 120. és halálának 50. évfordulója alkalmából egy egész koncertet szentel a jazz műfajának. A Kölcsey Központból online közvetített koncerten Bundzik István, Horváth Gyula és Kacsenyák Gábor jazz-zenészek is közreműködnek.

In memoriam „Satchmo”

2021. 02. 27. 17:24 - 17:24
4026 Debrecen, Bethlen utca .

Vannak a zenetörténetben olyan pillanatok, amikor egy dal és annak előadója szinte elválaszthatatlanul kapcsolódnak egymáshoz. Ezek közé tartozik a What a wonderful world is, amely egy életre összefonódott előadójával, Louis Armstronggal, becenevén Satchmóval. Mintha a sors is azt akarta volna, hogy Louis-ból jazzmuzsikus legyen: nem csak közel egyidős a 20. század elején kialakult új műfajjal, hanem ráadásul abban a városban – New Orleansban – látta meg a napvilágot, melyet a jazz bölcsőjeként tartunk számon. Öt évtizedes pályája során a világ legismertebb és legnagyobb hatású jazzmuzsikusává vált.

Rá emlékezve a Kodály Kórus Debrecen egy egész koncertet szentel a jazz műfajának. Annak a műfajnak, mely a kezdeti szabad örömzenélésből egy meghatározó, az európai klasszikus zenére is visszaható irányzattá fejlődött, ráadásul mind a mai napig újabb stílusokkal bővül. Az énekkar műsorában Armstrong emblematikus dala mellett Cole Porter és George Gershwin közismert művei is megszólalnak. Igazi különlegesség a műsorban Bob Chilcott jazz-miséje, melyet 2004-ben éppen New Orleansban mutattak be, s melyben rendkívül eredeti módon, a hagyományos latin nyelvű miseszöveget a műfaj különböző stílusainak köntösébe bújtatva zenésíti meg. A darab számtalan előadást megélt szerte a világon, és Chilcott egyik legismertebb és legkedveltebb művévé vált a kórusvilág szereplőinek körében.

A hangversenye a Kodály Kórus Debrecen muzsikus társai a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanárai, Bundzik István (zongora), Horváth Gyula (basszusgitár) és Kacsenyák Gábor (dob) lesznek.

Műsor:
Bob Chilcott: A Little Jazz Mass és egyéb jazz-feldolgozások
Louis Armstrong (arr. Jane K): What a Wonderful World
Bob Chilcott: A Little Jazz Mass
Buddy Johnson (arr. Jay Althouse): Since I Fell for You
Cole Porter (arr. Jay Althouse): Night and Day
Cole Porter (arr. Greg Jasperse): Begin the Beguine
Jay Althouse: A Gershwin Jazz Trio
George & Ira Gershwin (arr. Jay Althouse): I’ve Got a Crush on You
George Gershwin (Korb Attila feld.): Liza

Közreműködik: Bundzik István – zongora, Horváth Gyula – basszusgitár, Kacsenyák Gábor – dob / Kodály Kórus Debrecen

Vezényel: Kocsis-Holper Zoltán

Jegyár: 1500 Ft
Jegyvásárlás: LINK

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …