Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 22., kedd, Paulina napja
HÍR TV - SAJTÓKLUBSvédország az egy „különös lény”.
Ide kattintva elolvashatja szerkesztési irányelveinket
Programkereső
Romantikus dallamok a Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyén
Mondák és mesék közt kalandozhat, aki a Budafoki Dohnányi Zenekarral tölti a szombat estét a Müpa Home virtuális koncerttermében. Muszorgszkij Éj a kopár hegyen című szimfonikus költeményét Stravinsky szvitje, A tűzmadár követi, majd Dvořák IX. (e-moll) szimfóniáját hallhatjuk.

Romantikus dallamok a Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyén

2021. 06. 22. 18:13 - 18:13
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Az ingyenes koncerten két igazi romantikus mű szólal meg, köztük egy harmadikkal, mely a romantika és a modernség határán keletkezett, ám még sok romantikus vonása van.
Muszorgszkij zenei képe, az Éj a kopár hegyen a romantika kedvelt témáját, a Berlioz által is megkomponált boszorkányszombatot idézi meg.

Stravinsky Tűzmadár-szvitje az orosz népmeséktől kölcsönzi a gonosz varázsló, a csodálatos madár, a bátor herceg és a fogva tartott hercegkisasszonyok motívumát. A hangvételben ott a szláv népiesség, de a rendkívül hatásos darab megszólalásmódjára hatott Rimszkij-Korszakov hangszerelőművészetének virtuozitása, a francia impresszionizmus és a születő modernség is.

Dvořák Újvilág-szimfóniájának hallgatásakor a cím ismeretében azt hihetjük, a szerző Amerikáról mesél: a végtelen prérit és a mozgalmas nagyvárosok monumentális arányait egyaránt magunk elé képzelhetjük. Valójában a műben csupán egyetlen, valóban Amerikához köthető indián dallam csendül fel, egyébként ízig-vérig szláv zene, csakúgy, mint a szerző többi szimfóniája.

A Budafoki Dohnányi Zenekar ezúttal első vendégkarmestere, Guido Mancusi vezényletével muzsikál a Müpa Home virtuális hangversenytermében.

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége