Keresés
Magyar Nemzet
2021. március 9., kedd, Franciska, Fanni napja
HÍR TV – SAJTÓKLUBA pofátlanságnak vannak fokozatai.
Ide kattintva elolvashatja szerkesztési irányelveinket
Programkereső
Schubert közelében 2. – Online koncert
Február 26-án 19 órától hallhatjuk az online koncertsorozat második hangversenyét a Budapesti Vonósok előadásában. Bősze Ádám zenetörténész ezúttal Schubert hangszeres kamaraművein keresztül vezet be bennünket a zeneszerző titokzatos világába.

A koncerten a zeneszerző egyik utolsó vonósnégyese hangzik el Gustav Mahler kamarazenekari átiratában. A monumentális mű története, csakúgy, mint első alkalommal az Elszáradt virágoké, egy 1817-ben írt dallal kezdődik. Matthias Claudius német költő verse adta a szöveget a művészetben már a reneszánsz óta gyakran visszatérő témához. A lírai mű egy fiatal lány párbeszéde a halállal, benne rémület, tiltakozás és megnyugvás. Ez a dal adja az 1824-es vonósnégyes második, variációs tételének zenei témáját. Schubert betegsége az előző évben végzetesen súlyosra fordult, anyagi gondok és a halál közelsége gyötörték. A négytételes vonósnégyes a balladai tömörségű dal nagyszabású drámai kifejtése – mintha a zeneszerzőnek szüksége lenne erre a majdnem 40 percre, hogy elmondhassa még mindazt, amit közölni akar a halálról.

Műsor:

Schubert – Mahler: d-moll vonósnégyes – „A halál és a lányka” D. 810

koncertmester: Pilz János

házigazda: Bősze Ádám zenetörténész

A Schubert közelében című sorozat ingyenes közvetítései a Budapesti Vonósok és a Papageno online felületein lesznek elérhetők.

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …