időjárás 5°C Szabina 2021. October 27.
logo

Hogyan tisztítsuk a medence vizét?

Forrás: LAKÁSKULTÚRA
2021.06.12. 19:14
Hogyan tisztítsuk a medence vizét?

Elfelejthetjük az algásodást, ha szakszerűen forgatjuk, szűrjük és fertőtlenítjük a házi strand vizét – olvasható az Lakáskultúra cikkében.

Takarítás

Szezonkezdés előtt alaposan, de karcmentesen vízkőtelenítsük és zsírtalanítsuk az üres medence burkolatát. Feltöltés után az uszadékokat (pl. leveleket) kifoghatjuk hálóval vagy lefölözhetjük szkimmerrel. A lesüllyedt szennyeződéseket medenceporszívóval tudjuk felszippantani.

Szűrés

A vízben lebegő parányi anyagok eltávolításáról a medence pereméről belógatott elektromotoros merülő szivattyúval vagy kívül elhelyezett vízforgatóval gondoskodhatunk. Ezek fontos része a különféle anyagú, tisztítható betéttel ellátott mechanikai szűrőegység.

A kisebb (max. 15 m3-es) családi medencékhez elegendő berendezések papír- vagy vékony műanyag betétje 2-3 hónap múlva cserére szorul. Nagyobb medencékhez uszodatechnikai kvarchomokkal töltött, jobban teljesítő szűrőtartályt ajánlanak a szakemberek.

Elfelejthetjük az algásodást, ha szakszerűen forgatjuk, szűrjük és fertőtlenítjük a házi strand vizét. A mikroszkopikus méretű élő szervezeteket, főleg a bezöldülést okozó, az eső és a szél által bejuttatott algákat többféle adalék egyidejű alkalmazásával semlegesíthetjük. Ezek akkor fejtik ki optimálisan a hatásukat, ha a medence pH-értékét beállítjuk a 7,2– 7,6 tartományba.
Fotó: PIXABAY

Vegyszerek

A mikroszkopikus méretű élő szervezeteket, főleg a bezöldülést okozó, az eső és a szél által bejuttatott algákat többféle adalék egyidejű alkalmazásával semlegesíthetjük. Ezek akkor fejtik ki optimálisan a hatásukat, ha a medence pH-értékét beállítjuk a 7,2– 7,6 tartományba. A pH-érték szinten tartásának és a precíz adagolásnak köszönhetően kevésbé érződik a fertőtlenítéshez általában használt szerves klór szaga.

Uszodatechnikai szakboltokban kapható kétoldalas teszterekkel egyszerre ellenőrizhetjük a pH-t és az előír klórtartalmat. Szükség van algaölő, valamint ún. pelyhesítő rendszeres adagolására is. Utóbbi szer a már semlegesített lebegő szennyezőanyagokat nagyobb pelyhekké alakítja, amelyek leülepednek a medence aljára. Onnan már könnyen összegyűjthetők a medenceporszívóval.