időjárás 11°C Hedvig 2021. October 17.
logo

Hogyan válasszunk léghűtést otthonunkba? Típusok és kérdések

Forrás: lakaskultura.hu
2021.07.07. 10:50
Hogyan válasszunk léghűtést otthonunkba? Típusok és kérdések

A nyári hőség beköszöntével megugrik az érdeklődés a léghűtéssel kapcsolatos termékek iránt. Szakértői segítséggel most végigvesszük a helyiségek hűtési igényét és a lehetséges klímatípusokat – írja a Lakáskultúra.

A nyári szezon beköszöntével megugrik az érdeklődés a léghűtéssel kapcsolatos termékek iránt. Ezúttal Hámori Erika, a Praktiker kategória menedzsere segít abban, hogy a családi házak, lakások helyiségeibe milyen szempontok alapján érdemes választani.

A nappali légkondicionálása

Ha ki lehet jelölni a lakás egy pontját, ahova klíma dukál, az a nappali. Már csak azért is, mert ha klímázunk, akkor érdemes olyan helyre tenni az egységet, ahonnan hűthető az egész lakás – ez a központi tér pedig a nappali. Tanácsadónk szerint, ne a lakás alapterületét mérjük, hanem a légköbmétert! Egy kisebb – 50-60 négyzetméteres – lakásban 2,6-3,5 kilowattos klíma meg tudja oldani a teljes hűtést. Fontos, hogy mivel a hideg levegő lefelé mozog, mobilklíma esetében legalább 180 fokos oszcillációval számoljunk, ellenkező esetben csak közvetlenül magunkat fújnánk a száraz, hideg levegővel, amiből könnyen megfázás lehet.

Egyik kedvenc tervezőnk, Bárdos Zsuzsa otthonában a nappalit és az étkezőt összekötő falon kapott helyet a klíma

Hálószobák hűtése

Akik nem szeretik az „éles hideget”, esetleg érzékenyek a klímára, azoknak jó megoldás lehet a léghűtő. Használatával könnyen elkerülhető a meghűlés, ami valljuk be, egy egész estén át működő klíma esetében megtörténhet. Gyerekeknél, időseknél inkább ezt ajánljuk, mivel a léghűtő kíméletessége a természetes megoldásban rejlik: jeges folyadék, jégakku segítségével hűl le a levegő, amit a ventilátor végül kifúj magából. A gyerekszobára halmozottan igaz, ami a hálószobára. A száraz, hideg levegő észrevétlenül válhat ártalmassá, ezt a helyzetet pedig egy átlagos teljesítményű klíma is már hamar elő tudja idézni – pláne egy kis alapterületű gyerekszobában. Ilyen helyre tehát léghűtőt javasolunk, ha viszont kevésbé radikális megoldást keresünk, akkor egy mennyezetre szerelt ventilátor lehet a tökéletes megoldás, ami bár nem fog jelentős hőmérséklet csökkenést eredményezni, de a kis örökmozgó hőérzetén számottevően javíthat.

Ebben az óbudai hálóban a tervezők az ágy felett helyezték a klímaberendezést
Fotó: Darabos György/Lakáskultúra

Élhető tetőtér a kánikulában

Az élhető tetőtér egyik fontos komponense a szigetelés: egy rosszul szigetelt tetőtér egyik napról a másikra át tud forrósodni, amin aztán csak nagy teljesítményű léghűtő vagy klíma tud segíteni. Ha viszont megoldott a szigetelés kérdése, akkor minden további nélkül használhatunk asztali vagy álló ventilátort is. Egy sarokba állított ventilátor akár stílusos kiegészítője is lehet egy jól berendezett tetőtérnek. Manapság a szokásos fekete vagy fehér helyett a kicsit extravagánsabb, krómozott, retró kivitelű állóventilátorok élik nagy reneszánszukat – osztotta meg Hámori Erika a legfrissebb trendeket.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.