időjárás 5°C Vendel 2021. October 20.
logo

„Hurrá, felvettek, de hol és mennyiért fogok lakni?” – albérletpiaci körkép

Forrás: lakaskultura.hu - mediaworks
2021.07.30. 15:33
„Hurrá, felvettek, de hol és mennyiért fogok lakni?” – albérletpiaci körkép

Albérletpiaci körkép. Mit, hol, mennyiért – nagyjából ez a három kérdés fogalmazódik meg a leendő egyetemistában, albérletkeresés közben – írja online felületén a Lakáskultúra magazin, az Ingatlanbazár cikkére hivatkozva.

Mit, hol, mennyiért – nagyjából ez a három kérdés fogalmazódik meg a leendő egyetemistában, aki a „hurrá, felvettek!” öröme mellett egyúttal az albikeresés feladatát veszi a nyakába. Az Ingatlanbazár cikke nekik nyújt segítséget. Albérletpiaci körkép ponthatárhúzás idején.

A lényeg: az árak nagyjából a tavaly nyáriak, a komfortosabb lakás könnyebben kiadható, a „mamalakásokra” nincs kereslet, a garzonokból sosem elég, a szobáztatás egyre népszerűbb. A szemfüles fiatal a legjobb lakásokra már a napokban lecsaphat.

Budapest, a világ egyik legszebb városa

Ha zöldfülű vidékiként indulsz szerencsét próbálni a fővárosba, alaposan tájékozódj, mielőtt szerződést kötsz! A kínálat óriási, az árak változatosak. Ezen ne lepődj meg, hisz Budapest hatalmas város több egyetemmel, kerülettel, hatalmas piaccal.

Marinkás Gergő, a RentHungary Alfa Kft. ügyvezetője azt tapasztalja, hogy egy átlagos pesti albérlet ára 130 ezer forint/hó összegre mérséklődött. A diákok érdeklődése egyértelműen nagyobb az albérletek iránt, mint az elmúlt években; a pandémiával már nem akarnak számolni, és a kollégiumokban is csalódtak. Egyértelműen bátrabban bérelnek. Szerinte idén többen már a szemeszter megkezdése előtt kiveszik a lakást, nehogy ősszel ne jusson jó állapotú, jó árban lévő. A belváros és a XI. kerület továbbra is keresett főleg a külföldi diákok körében; a peremvidékek nem, sőt, Zugló népszerűsége is csökkent.

Aki felvételt nyert valamely felsőoktatási intézménybe, joggal örülhet, de lakhatásáról még lehet, hogy gondoskodnia kell (A képen résztvevők a Pont Ott Parti – felvételi eredményváró rendezvényen az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én)
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az árak egyelőre alacsonyabbak, mint 2 éve. Sok a jó áron kínált lakás, az érdeklődők az ingatlanbazar.hu oldalon is böngészhetnek.

Az ügyvezető üzen a főbérlőknek is: nem érdemes várni egy árrobbanásra – jobban járnak, ha még az esetleges negyedik hullám előtt kiadják az ingatlant. A bérlők árérzékenyek, leginkább egyedül vagy párban szeretnek költözni; ha többen, az már bizonytalanságot szül. Egyébként a nagy értékű lakások 200–250 ezerért mennek el, a 100 ezres átlagáron futó garzon és a másfél szobás lakások árai között csupán 15–20 ezer forint a különbség, ezért sokan inkább a nagyobbra szavaznak. Az átmenetileg hosszú távra berendezkedett Airbnb-s lakások újra rövid távú szobáztatással kerülnek vissza a piacra, folyamatosan csökkentve a „jóárasított” kínálatot.

Győr, a folyók városa

Itt a szobabérlés nagyon megy, átlagosan havi 40–50 ezer forintért. A legolcsóbb hirdetéseket az egyetemi faliújságokon találod meg; általában egy csapat hallgató keres valakit egy üres szobába –osztja meg tapasztalatait az ingatlanbazar.hu olvasóival Wágner Katalin, az IC Partner értékesítési vezetője. A garzont 100–120 ezerért viszik, mint a cukrot, sokan meg is veszik. A belváros, az egyetem környéke, Révfalu és Sziget városrészek népszerűek. A négy hálószobás, külön bejáratú lakásoknál az ár változó, kevésbé korszerű berendezéssel körülbelül 200 ezer forint. Általános igazság, hogy a modern lakásokat könnyebb kiadni; Győrben az árak csak nagyjából 10–20 ezer forinttal szálltak el tavalyhoz képest. Csapó Gábor, a Center House Ingatlaniroda vezetője szerint sem volt nagy ármozgás mostanában. Azt látja, a 100 ezer körüli ingatlanok könnyen kiadhatóak. Az átlagos felszereltségű, 2 szobás, 2,5 szobás lakások 90–110 ezerért mennek, ugyanennyiért találhatsz 1,5 szobás téglalakásokat is. A jó állapotú, szépen berendezett, 2,5 szobás ingatlanokat 120–130 ezerért hirdetik. A bútorozottság, a gépesítettség sokat nyom a latban, az üres lakás kevés fiatalt vonz.

Miskolc, a legek városa

A roham Miskolcon is a napokban startol és iskolakezdésig kitart; a bérlemények gyorsan gazdára találnak. A szimpatikus lakásra gyorsan csapj le – például a www.ingatlanbazar.hu oldalon keresztül! Az árak a tavaly nyárihoz képest jelentősen nem változtak, a kínálati oldal erősebb a lakások (főleg a nagyobbak) tekintetében – így látja a jelenlegi piacot Lénártné dr. Juhász Luca, a Belvárosi Ingatlan és Hitel Centrum irodavezetője. Az egyedül költözők itt is a garzont szeretik a legjobban, ez 60 ezertől bérelhető; az összeköltözést vállaló diákok körében a 2 és 3 szobás lakások a keresettebbek. A 1,5 szobás 70 ezertől kezdődik, a kétszobás 80–110 ezer, a háromszobás 90–250 ezer forint között mozog. Az egyetem közelsége miatt az Avas és a belváros a népszerű.

Augusztusban az egyetemhez közeli ingatlanok a keresettebbek, a befektetők és a családosok körében a belvárosi és a Győri kapu városrész egész évben kedvelt. A külföldi diákok körében népszerű az egyetemi kollégium, de szívesen választanak 2–3 szobás lakásokat a költségmegosztás miatt. Az egyetemistákat célzó befektetők főleg a 1 + 2 fél-, illetve a 3 szobás lakásokat vásárolják meg, amelyeket szobánként adnak ki. Az üzleti célú bérbe adásban gondolkodók a belvárosi lakásokat vásárolják meg.

Szeged, a napfény városa

– Jól mennek a lakások a Szegedi Tudományegyetemnek otthont adó dél-alföldi városban. A kereslet megnőtt a kisebb lakások iránt; a pandémia újabb várható hulláma miatt az ősz bizonytalan – mondja Kis-Jakab Réka, az ArtHome Ingatlaniroda vezetője, aki az Ingatlanbazárnak arról számolt be, hogy a helyi bérlemények egyre jobban felszereltek, modernek, igényesek; naná, hogy könnyebben kiadhatóak, mint az ódivatú, korszerűtlen társaik. Persze mindennek ára van!

A belvárosra a külföldi hallgatók csapnak le, a magyarok a belvároshoz közeli városrészeket pártolják, ahol már ingyenesen parkolhatnak, de könnyen bejutnak a központba. Változatlanul kedvelt a felsővárosi, makkosházi és a tarjáni panelrengeteg; 70–120 ezerig változnak a bérleti díjak, szobaszámtól, elrendezéstől függően. A társasházi tégla 70–80 ezernél kezdődik; ha nagyon fullos, 300 ezret is érhet. A belvárosi, felújított, 3 hálószobás lakásokat 200–300 ezerért is kiveszik most. A nem vadiúj, 2 szobás ingatlanok 110–180 ezer forint között mennek. Az egy hálószobás lakások 80–150 ezer forint között mozognak, a befektetők Szegeden is erre ruháznak be a legszívesebben.

A kép illusztráció
Fotó: MTI/Vajda János

Szegeden egész évben folyamatos az albérletkiadás: május–június a bérleményváltók időszaka – egy jobb lakás reményében. A ponthatárhúzással újabb hullám kezdődik. A külföldiek pedig augusztus végén, szeptemberben keresgélnek – tudta meg az ingatlanbazar.hu. Ezt erősíti meg Gál Gábor is. Az A plusz ingatlaniroda operatív vezetője, értékesítője is azt mondja, hogy egész évben gyorsan, szinte egy hét alatt kiadhatóak a lakások, amennyiben reális áron hirdetik meg. Sokan már a nyári roham előtt lestoppolják maguknak az albit. A bérleti díjak a Covid előttiek most. Szerinte a garzonok átlagára 80 ezer, de már 60 ezerért is találni, a kétszobás lakásoké 100–110 ezer.

Debrecen, a „kálvinista Róma”

A cívisvárosban változatos a kép: házból kevés, lakásból nagyon sok a kiadó – ezekből válogathatsz a www.ingatlanbazar.hu oldalon is. A patent lakások 100 ezerért adhatóak ki, a másfél szobás, szép állapotúak 120–130 ezerért, a kevésbé mutatósak 90 ezerért.

– A kétszobás, „mamabútorokkal” berendezettek 90 ezerért kelnek el. A másfél szobás felújítottnak átlagosan 120 ezer a havi díja. De van példa kétszobás + étkezős, szép állapotú ingatlanra is 100 ezerért. A Dóczi lakóparkban a másfél szobás, új építésű, 47 négyzetméteres lakás 180 ezerért, míg a belvároshoz közel, a Füredi útnál az 1 + 2 szobás, új építésű lakás 185 ezerért bérelhető. Egy 37 négyzetméteres, szép garzont 120 ezerért kínál a tulajdonos – számolt be a Vernika Ingatlanok képviseletében Vernika Judit.

– De azért az egyszobás lakás átlagára nem ez: 60–110 ezer forint közötti a garzonok bérleti díja, attól függően, hogy hol, milyen állapotban veszik ki – állítja Nagy Ágota, az Ingatlansziget Plus Ingatlaniroda tulajdonosa. Az Ingatlanbazárnak elmondta, az új, szép lakásokat gyorsan elviszik. Főleg a modern belvárosi lakásokra csapnak le a külföldi diákok; a belváros, a Párizsi Udvar nagyon kedvelt.

Ezt látja Vernika Judit is, viszont ő azt mondja, a külhoniak gyakran hármasával költöznének, és 90 ezres lakásokat keresnek. Sok főbérlő elzárkózik a külföldiek elől azzal, hogy lelakják a lakást. Előnyben tehát a magyar diákok, hajrá! Abban egyetértenek, hogy valamivel drágábbak az albérletek, mint pár hónappal ezelőtt.

Az eredeti teljes cikk, ahol további városok lakhatási kínálatáról is lehet olvasni IDE kattintva érhető el.