időjárás 5°C Vendel 2021. October 20.
logo

Állatok a lakberendezésben: minták és kiegészítők

Forrás: lakaskultura.hu
2021.08.04. 12:33 2021.09.13. 08:40
Állatok a lakberendezésben: minták és kiegészítők

Ha ízlésesen csináljuk, az állatmintáknak és az állatmotívumoknak igenis van helyük a lakásunkban – írja a Lakáskultúra.

Az állatok ősidők óta együtt éltek az emberrel, de legalábbis mellette. Az első barlangrajzok is, melyeknek persze nem valószínű, hogy csupán díszítő szerepük volt, állatokat jelenítettek meg.

Amióta az ember pedig elhagyta a nomád életmódot, mindig is visszaköszönt különféle állatok képi megjelenítése a lakóhelyein. Manapság sincsen ez másképp: a különféle állatmintáktól, melyek sokszor már csak absztrakt hatást keltenek, a kisebb-nagyobb szobrokon keresztül az állatformájú lakberendezési tárgyakkal sokszor és sok helyen találkozhatunk. Ezek többféle hangulatot képesek előidézni a természetközelitől egészen a hipermodernig.

Minták

Az állatmintákról a lakberendezésben a legkönnyebben Győzike zebramintás lakására asszociálunk, holott nem csak a zebra- és a tigrisminta létezik. Például egy teknőspáncél-motívum sokkal kevésbé feltűnő módon reprezentálja az állatvilágot, de ha figyelmesen nézzük, akkor azt is felismerjük. A vadállatok mintázata némileg agresszív, de természetközeli hatást kelt, míg mondjuk a tehénminta sokkal inkább barátságos.

A zebrák mintája is kellemesen beilleszthető otthonunk díszítéssébe
Fotó: unsplash

Külön ki kell emelni minden tárgyat, amely macskamotívumot hordoz: ezek nagyon divatosak és egy bohémabb enteriőrbe feltétlenül illenek, mindazonáltal nehezen tudjuk például elképzelni, hogy egy cicaformájú esernyőtartó jót tenne egy klasszikus enteriőrnek.

Csecse-becsék és kiegészítők

Nem is olyan régen még hatalmas divat volt porcelánmadarakkal és faelefántokkal dekorálni az üveges szekrényeket és a tévéállványokat. Az ilyen apróságokkal nincs is semmi baj, ha egyrészt nem halmozunk fel belőlük túl sokat, másrészt olyan szobába tesszük őket, ahova illenek is.

A teljes cikk ITT érhető el.