időjárás 5°C Vendel 2021. October 20.
logo

Garten Balaton: kortárs művészek kiállítása a vízparton

Forrás: lakaskultura.hu
2021.08.05. 13:25 2021.09.13. 08:26
Garten Balaton: kortárs művészek kiállítása a vízparton

Kezdetét vette a nyár egyik legsokszínűbb balatoni kultúrprogramja: július 30-tól 3 héten keresztül élvezhetik a kultúra szerelmesei és a kreatív alkotómunka iránt érdeklődők a Garten Balaton szervezésében megvalósuló Kortárs művészeti hetek gazdag programját három balatoni helyszínen, Lovason, Csopakon és Felsőörsön – olvasható a Lakáskultúra oldalán.

2021-ben július. 30 és augusztus 21. között harmadik alkalommal rendezik meg a Garten Balaton kortárs művészeti heteket, három észak-balatoni község Lovas, Felsőörs és Csopak részvételével. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészet, szobrászat áll a középpontban, de ezúttal a fotó is melléjük lép főszereplőként.

A művészet ereje

„A program során létrejövő kulturális bázisokon megtapasztalhatjuk a művészetek közösség formáló erejét. Kitárulnak és mindenki számára elérhetővé válnak a Bakony–Balaton régió rejtettebb, láthatatlanabb kulturális értékei” – mondta Nagy Krisztián, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. KULTHÁLÓ VEB2023 projektmenedzsere. A bázisok segítik a helyi művészek és a lokális közösség közötti kapcsolat kiépítését és a lokálpatrióta életérzés kialakítását. Eközben a helyi lakosság, valamint az arra nyitott közönség is részesévé válik a közös alkotó tevékenységnek. A közvetlen támogatáson túl a program nemzetközi kapcsolatokkal és kommunikációs támogatással is hozzájárul az egyes bázisok közép és hosszú távú sikeréhez, fennmaradásához – meséli Krisztián.

Fotó: Garten Balaton

Kortárs alkotók a vízparton

A kortárs képzőművészet és a vizualitás egyre fontosabb szerepet játszik mindennapjainkban, hiszen egyre többet kommunikálunk képekkel. A művészetre való nyitottság a személyességen és a közvetlenségen keresztül élhető meg. A kiállítások célja a kortárs művészet edukatív és élmény alapú programokon keresztül való népszerűsítése. Idén három településen 7+1 kiállítást és öt közösségi akciót valósítottak meg a szervezők. Tizenkét pódiumbeszélgetésen értelmezik a képző- és fotóművészet legújabb jelenségeit szakértők bevonásával.