Keresés
Magyar Nemzet
2019. december 12., csütörtök, Gabriella napja

Lugas

Politikai fenevad
Nem hagyja nyugodni az izraeli választópolgárokat a politika. Egy éven belül harmadjára is szavazniuk kell a parlament összetételéről.
Válságok Európája
Spanyolországban továbbra sincs működő kormány, Franciaországban Macron nem tudta elérni stratégiai céljait, ezen belül Európa vezetését és a balkáni bővítés leállítását.
Varázslóvilág
A Harry Potter sikerének története majdnem olyan meseszerű, mint maga a regényfolyam. J. K. Rowling írónő nagyon mélyen volt, amikor elkezdte írni a 11 éves fiú kalandját.
Szatyor az árban
Velencét évente 36 millió turista látogatja. Ha kell, térdig érő vízben szelfiznek, amíg az eldobált szatyrokat békésen elviszi az ár.
Lutefisk
Rezeda Kázmér elkövette élete legnagyobb hibáját. Ehetett volna lazacot, rákokat, burgonyagombócot, virslit vagy pizzát is. De nem. Rezeda Kázmér a lutefisket választotta.
Egy szobor árnyalatai
A köztéri alkotások egy része napjainkban gondozatlanul, az enyészetnek kiszolgáltatva áll, készítőik között méltatlanul elfelejtett és megtagadott művészek is találhatók.
Nemzeti minimum
Egyre többször hallani, hogy a Bánk bánt nem fogadják be a középiskolások, a magyartanárok számára teherré vált annak tanítása, sőt egyesek ki is hagyják a magyaróráról.
Bezáruló csapda
Tizenhárom francia katona a Maliban történt helikopterszerencsétlenségben vesztette életét. Harminchat év óta ez volt a francia hadsereg második legnagyobb vesztesége, amelyet egy napon elszenvedett.
Second hand reggeli
Az Európai Unió sürgető feladatai között az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem is szerepel, Brüsszelben kezdeményezések tucatja indult az ételhulladék csökkentése érdekében.
Enni, inni, venni
Szemet gyönyörködtető karácsonyi fények, forralt bor, ínycsiklandó illatok és kézműves mütyürök. A legtöbbünknek valószínűleg ez jut eszébe a karácsonyi vásárokról.
A sugárzáson túl
Újrakezdődött az atomenergia-vita Japánban, miután Ferenc pápa az erőművek bezárása mellett szólalt fel a kelet-ázsiai országban.
Mosolygó halál
Az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorló pereknek talán a leghátborzongatóbb fejezete a kegyelmi tanácskozások története.
Fára mászás
Hat évtized alatt készült munkáit a Műcsarnokban az Élet/Kép című retrospektív kiállításán mutatja be Keleti Éva fotóművész.

Videóriport

Tiltott kastélyok 7. – Kerelőszentpáli Hallerek
Ez a nemesi lakhely Erdély egyik legbotrányosabb sorsú építménye, amelynek sem teteje, sem méltósága, tégláról téglára hordják el, mint évekkel ezelőtt a magyercsesztvei Mikes-házat.
Fulladásos tünetek
A terebélyesedő Budapest fuldokol az autóáradatban, a lég- és zajszennyezésben, a stresszben. A tömegközlekedési kínálat a Hungária körút ívén kívül nem versenyképes alternatíva.
Szólt a rádió
Manapság már nincsenek rendes falvak, az idős hölgyek pedig nem a ház, hanem a tévé előtt ülnek, és a Fatmagül vagy A szultána című török sorozatot nézik.
Afféle nevelőapa
A metróállomáson van egy kereskedő, jó áron adja az újszerű telefonokat. A készülékeket nézegetve arra gondoltam: szép dolog a pedagógia, de azért én még­iscsak egy éjjeliőr lennék.
Rózsa Sándor két koponyája
Mint minden a nyilvánosságban szereplő kiváló egyénről, ha furcsaságai vannak, egész mondakör keletkezett Lenhossékről is, de amelynek fele se igaz.
Lyuk a szíven
Összefogtak a helyi református gyülekezetek és a nagyvilág magyar adományozói a kórházban hagyott gyerekekért Kárpátalján.
Dobverők
Kőszegi Imre dobos, jazzista, a Zeneművészeti Egyetem nyugdíjas adjunktusa, a jazztanszék egykori ütőtanára és tanszékvezetője december 4-én ad születésnapi koncertet a Müpában.
Mámi
A főzőasszonyról feljegyezték, hogy olyan volt ő Kolozsvárnak, ami hajdan a Frères Provençaux Párizsnak, Sacher Bécsnek vagy Kovács Budapestnek.
Zavar
A botrány, amelyet András herceg viselkedése váltott ki, megviselhette II. Erzsébetet, akinek az utóbbi évtizedekben sokat kellett foglalkoznia családtagjai szennyesével.
Medúzák a csatornában
A napokban múlt százötven éve, hogy megnyitották a Szuezi-csatornát, amely a világ egyik legfontosabb és legforgalmasabb, egyben leghosszabb zsilip nélküli épített vízi útja.
Végjáték
Az Aljas utcák, a Nagymenők és a Casino rendezője a huszadik századon átívelő maffiatörténetet rendezett Charles Brandt regénye alapján.

Impresszum

Lugas – A Magyar Nemzet Hétvégi Melléklete

Szerkesztő: Fehér Béla
Társszerkesztők: Margittai Gábor, Szényi Gábor
Tervezőszerkesztő: Tóth Tibor
Olvasószerkesztők: Major Anita, Nácsai Katalin

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …