Keresés
Magyar Nemzet
2020. január 29., szerda, Adél napja

Lugas

Amerikából jöttem
Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) elérte a 25 milliomodik oldalt. Somfay Örs marketingigazgató szerint a magyar sajtótörténeti adatbázis megvalósulása közös érdek.
Vörös város
Alighanem az egyetlen alkalom volt 1919. május 1-je, amikor az éppen regnáló hatalom elérte azt, hogy ez a hallatlanul sokszínű város egyetlen harsogó színbe öltözzék.
Egymilliárd dolláros belépő
Egyre nagyobb a szupergazdagok és a szegények közötti szakadék: 2019-ben a 26 legtehetősebb ember globálisan annyi vagyonra tett szert, mint a legrosszabbul élő 3,8 milliárd összesen.
Saját felelősségre
Amikor kiteszik az út mellé a táblát, hogy három kilométeres szarvasveszély, és jön a szarvas, az autó elé ugrik, és törik állat, törik autó, akkor a biztosító nem fizet.
Sárkány az ingoványban
A stratégiai, szimulációs, lövöldözős programokat gyakran úgy készítik, hogy a játékos minél több mikrotartalmat vásároljon. A dollármilliárdos bevételek egyre több csalót vonzanak.
Tilos tiltani
Mindenki tudott Gabriel Matzneff francia író vonzalmáról a fiatal lányok és fiúk iránt, hiszen regényei zöme erről szólt, mégsem lett az eltelt több mint ötven év alatt semmi bántódása.
Mindenki mindenkit másnak hitt
Hivatalosan 1990. december 2-án volt az első úgymond baráti kapcsolatfelvétel a magyar belügyi szervek és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI között.
Ha nem tapad a kerék
A mai gyerekek nem szeretnek tanulni. A mai gyerekek nem szeretnek iskolába járni – szól a legtöbb kritika. A szakértők szerint mindössze az érdeklődés változásáról van szó.
Emésztési csatazaj a nézőtéren
A hangos beszéden vagy az előttünk ülő székének rugdalásán kívül az étkezési szabályok be nem tartása zavarja a legtöbb moziba járót.
Százötvenkét karát
A Föld összes csiszolatlan gyémántjának 86 százaléka fordul meg ma is Antwerpenben, ahol több mint 570 éve folyik a drágakövek kereskedelme.

Videóriport

Tiltott kastélyok 8. – Olaszteleki Danielek
Bár a székelyföldi kastélykultúra nem annyira gazdag, mint Belső-Erdélyé vagy a Partiumé, különleges történelmű és sorsú nemesi otthonok itt is találhatók.
Toronyiránt
Az egykori munkásszállóból, Veszprém „zűrös helyéből” már-már közönséges társasház lett, a társasházakra jellemző problémákkal. Lakói közül többen bántónak tartják a pokoli torony minősítést.
Sem járni, sem beszélni
A nehéz sorsú kárpátaljai gyermekeknek a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon igazi mentsvár.
Megkopott Korona
Battonyán tíz év alatt öt százalékkal nőtt meg a román nemzetiségűek létszáma az ingatlanok és a telkek alacsonyabb ára miatt.
Honvéd a cukorgyárban
Vác, Nagysalló, Komárom, Budavár – megannyi csatatér, amely a szabadságharc egyik leghősiesebb alakulatává avatta a kassai „vörössipkásokat”. A 9. zászlóalj öthatoda vérével pecsételte meg a vitézségét.
Díszpintyből legenda
Negyven évvel ezelőtt repült az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan. Következő hazánkfia négy év múlva követheti, aki akár fél évig dolgozhat a Nemzetközi Űrállomáson.
Törésvonal
Az új technológiákkal szemben egyre nagyobb a kiábrándultság, és növekszik a félelem. A közösségi média azt ígérte, hogy közelebb hozza az embereket – ezzel szemben behatol a magánéletünkbe.
Vesszőfutás
Egy lehetséges gazdasági világválság és ezzel egyidejűleg pénzügyi válságok fenyegető jelei mutatkoztak 2019-ben. Amíg egy éve 20-22 háború folyt naponta, ez napjainkra 50 százalékkal megnövekedett.
Mindennapi sugárfürdőnk
Fizikusok, biológusok, epidemiológusok vizsgálják, milyen hatással van, illetve van-e hatással a környezetünkben megnövekedett elektromágneses sugárzás az emberi szervezetre.
Aktuálpolitika nélkül
A Kolozsvári Állami Magyar Színház ezernyi díjjal elhalmozott, Amerikában is otthonosan mozgó igazgatója állította színre a Pesti Színházban Shakespeare II. Richárd című drámáját.

Impresszum

Lugas – A Magyar Nemzet Hétvégi Melléklete

Szerkesztő: Fehér Béla
Társszerkesztők: Margittai Gábor, Szényi Gábor
Tervezőszerkesztő: Tóth Tibor
Olvasószerkesztők: Major Anita, Nácsai Katalin

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!