A kötél árnyékában

Hóhért keresnek Srí Lankán a halálbüntetések végrehajtására, ugyanis elengedhetetlenné vált a drogbűnözők és a gyilkosok kivégzése.

Bódy Géza
2019. 02. 25. 18:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hóhért keresnek Srí Lankán a halálbüntetések végrehajtására, ugyanis elengedhetetlenné vált a drogbűnözők és a gyilkosok kivégzése. A hivatás betöltésére 18 és 45 év közötti, „kiváló erkölcsű” és mentálisan is teherbíró helybéli férfiakat szeretnének alkalmazni a hatóságok.

A leendő ítélet-végrehajtó külön képzést kap, hogy helyesen fel tudja mérni a testsúlyt, lelkileg is felvértezett legyen, értsen a kötelekhez, a csomózáshoz – az erről szóló közleményt a napokban már közzé is tették a nyomtatott lapokban és az interneten is. Az állásinterjúkat márciusban tartják, és ketten reménykedhetnek abban, hogy elnyerik a kecsegtető 36 ezer rúpiás, azaz 57 ezer forintos fizetéssel járó munkát.

Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök azután jelentette be a szigorítást, hogy januárban a Fülöp-szigetekre látogatott, és az egész világ számára követendő példaként dicsérte a helyi vezető, Rodrigo Duterte kíméletlen leszámolását a bűncselekmények elkövetőivel. Ott ugyanis a drogcsempészek és -terjesztők, pedofilok és gyilkosok ezreit ölték már meg mindenféle bírósági eljárás nélkül Duterte hatalomra kerülése óta.

Habár Srí Lankán továbbra is érvényben van a halálbüntetés, utoljára mégis 1976-ban hajtottak végre akasztást. Kísérletek ugyan többször is voltak az álláshely betöltésére, de ezek rendre kudarcba fulladtak, hiába a helyi viszonylatban magasnak számító fizetés. Pár éve is közel kétszázan jelentkeztek, ám csupán kettőt találtak alkalmasnak. Egyikük az első munkanapján rosszul lett az akasztófa látványától, a másik pedig meg sem jelent a kitűzött időpontra. Ezután a hatóságok feladták a keresést – egészen mostanáig.

Az Indiai-óceánban fekvő szigetország börtöneiben jelenleg 1299 halálraítélt van, köztük 48 drogbűnöző, de sok a gyermekgyilkos is. Az épületek megteltek, a végrehajtásokkal nem lehet sokáig várni, kell a hely az új fegyenceknek a halálsoron. Az ország lakosságának nagy része buddhista, így nem egyszerű az ítélet-végrehajtói álláshelyek betöltése. Noha tíz évvel ezelőtt véget ért a szeparatista tamil tigrisek ellen folytatott polgárháború, mégsem lehet békésnek nevezni a helyet.

Az eset nem egyedi, más országokban is tesznek közzé hóhérkereső álláshirdetést. Az ítélet-végrehajtó munkarendje – túl a lelki megpróbáltatáson – hektikus, akad olyan hajnal, amikor sorozatban kell akasztani, és akad olyan hónap, amikor nincs munka.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.