A levegő ingyenes

Példátlanul megnőtt az átlagfizetés San Franciscóban, de New Yorkban is szép summa kereshető, ám mindenhol elképesztő lakásárakról, rezsiköltségekről számoltak be a kint lakó magyarok. A Deutsche Bank felmérése szerint az átlagfizetés szempontjából Zürich áll a dobogó második fokán.

Bódy Géza
2019. 06. 25. 14:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roppant mód téved, aki azt gondolja, hogy Zürichben vagy Londonban, netán Washingtonban lehet a legtöbb pénzt keresni. A Deutsche Bank 56 világvárost vizsgálva ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy San Franciscóban egy év leforgása alatt valóságos fizetésrobbanás következett be. Az emelkedés mértéke több mint harmincszázalékos tavaly májushoz képest, öt évre visszatekintve pedig majdnem megduplázódtak a keresetek. Az átlagbér a kaliforniai városban így 6500 dollárra, azaz 1 890 000 forintra kúszott fel. A pénzintézet indoklása szerint ennek egyik oka az, hogy a Golden Gate árnyékában több bankóriás központja telepedett le. A másik ok viszont egyértelműen a híres Szilícium-völgy szomszédsága, amely a legnagyobb, legbefolyásosabb információtechnológiai vállalatok központja. Innen származik például az integrált áramkör, a mikroprocesszor, a személyi számítógép, hiszen itt van a Google, az eBay, az Amazon, a Facebook, az Intel, a Yahoo, illetve az Apple központja is sok ezer másik, forradalmi technológiát alkalmazó mamutvállalattal együtt.

Mielőtt bárki megrészegülve csomagolni kezdene e mesés havi illetmény reményében, érdemes figyelembe venni azt is, hogy a mindennapok költsége az Egyesült Államok nyugati városában olyannyira nagy, hogy egy átlagos, „bérből és fizetésből” hónapról hónapra élő értelmiségi alkalmazott szinte nem tud félretenni. Legalábbis erről számolt be Gellért Csaba, aki ötödik éve él ebben a megközelítőleg nyolcmilliós metropoliszban, igaz, nem a központban, hanem a völgyben elterülő San Joséban.

– Programtesztelőként dolgozom egy kisebb, ám annál ígéretesebb vállalkozásnál. Ez kimondottan jó állás, főleg úgy, hogy bedolgozunk az eBaynek is, ahol még egy gyakornok is többet kap havonta egymillió forintnál. A fizetésem forintra átszámolva eléri, sőt sokszor meg is haladja ennek a dupláját, ami jól hangzik ugyan, de ennek híján nem lehetne finanszírozni a hétköznapokat sem. Egy átlagos, de jobb helyen lévő hatvan négyzetméteres lakás bérleti díja egymillió forinttól indul. Ezt az összeget például egy kezdő tanár vagy egy áruházi alkalmazott ki sem tudja fizetni, hiszen a világon Hongkong után itt a legmagasabb a bérleti díj. Mindehhez hozzászámolva az élelmiszer, a közművek és a ruházkodás, illetve a közlekedés, az autóbérlés költségét simán elérem a 700-900 ezer forintos rezsi- és egyéb kiadásokat. Így saját otthonról, pláne házról álmodni sem merek, de az átlag amerikai sem. Egyébként egy ház az elfogadhatóbb, de még standard kategóriában is 250 millió forinttól indul, és akkor nem is a felkapottabb részeket említettem, ahol a filmekben festői környezetben látjuk futkározni az unatkozó amerikaiakat. Ezek az emberek legalább évi 50-60 millió forintot kapnak kézhez – sorolja az itthoniak számára valóban meghökkentő árakat a most még egyedül élő, ám pár éven belül családalapításban gondolkodó Csaba, aki szerint nem véletlenül szerezte meg az első helyet az átlagfizetések listáján San Francisco. Különösen úgy, ha tekintetbe vesszük azt is, hogy Kalifornia egy főre eső gazdasági bővülésének üteme (12-14 százalék) kétszer olyan gyors lett az utóbbi pár évben, mint az amerikai átlag (hat-hét százalék).

San Franciscóban a nagy anyagi lehetőségekkel szemben mindennapos jelenség a pénztelenség. A mélyszegénység a hatalmas országban itt jóval nagyobb, mint a közhiedelem szerinti Mississippiben, Új-Mexikóban vagy akár Nyugat-Virginiában. Az Alcatraz városában minden negyedik kaliforniai szegénynek mondható. Így az állami és városi segélyprogramok tömkelege egymást is átfedi, sokszor még a kétszáz százalékkal a szegénységi küszöb felett keresők is kapnak segélyeket, miközben egyre több az álláshirdetés az elképesztő mértékű munkaerőhiány miatt.

Az átlagfizetés szempontjából Zürich áll a Deutsche Bank képzeletbeli dobogójának második fokán, így ez az egyetlen nem amerikai város az első öt között, ahol jóval több, mint másfél millió forintot lehet havonta hazavinni. Ez nem csoda, hiszen igen magas az életminőség – annak ellenére, hogy Svájcban az elmúlt öt évben az átlagkeresetek mintegy húsz százalékot zuhantak. Tisztességes munkát találni viszont elképesztően nehéz, még úgy is, hogy a svájci munkanélküliség az egyik legalacsonyabb a világon: mindössze háromszázalékos. Jóllehet az érintettek fele bevándorló. A megélhetés költségei azonban Zürichben is magasak: például egy kiló filézett csirkemell 7000 forinttól, a kenyér pedig 800-tól kapható.

Érdekes hely a bronzérmes New York is. Ebben a gazdasági teljesítményében Kanada-méretű városban az átlagfizetés jóval alacsonyabb, mint a toplistás San Franciscóban. A világ egyik pénzügyi és ipari-kereskedelmi fellegvárában a statisztikák szerint hozzávetőleg 1 300 000 forintra rúg a havi átlagos kereset. Ezt megerősítette Herczeg Sarolta is, aki ösztöndíjjal tanul közgazdaságtant az egyik egyetemen, és társával bérel egy kétszobás lakást.

– A világ egyetlen városában sincs annyi milliárdos, mint itt, nem véletlenül, hiszen ez az egyik fontos pénzügyi központ a híres Wall Streettel együtt. Ha az Egyesült Államok teljes területét tekintjük, akkor New York mindössze egy százalékát teszi ki annak. A Nagy Alma központi kerületében, Manhattanben még sincs 200-250 millió forint alatt tisztességes saját tulajdonú lakás. Így az átlagfizetésből élők itt csupán bérelni képesek, szinte lehetetlen egy száz négyzetméteres könnyűszerkezetes házért átlagosan 150-200 millió forintot kifizetni. Ezzel szemben szoba már kivehető két metrómegállónyira a központtól 150-200 ezer forinttól, egy olcsóbb stúdiólakás bérleti díja pedig 400 ezer forinttól indul. Szükség van viszont minimum háromhavi lakbérkaucióra, tömegközlekedés-bérletre (harmincezer forint), egészségbiztosításra és valamennyi pénzre, amely ételre és italra megy. A végösszeg így havonta átlépheti akár az egymillió forintot is – mondja Sarolta, aki szerint az, aki kocsit is bérelne, számoljon hozzá napi harmincezer forintot, ráadásul a parkolási összeg könnyen a csillagos égig szökhet. Míg aki moziba menne, hatezer forinttól szórakozhat alkalmanként. A fiatal hölgy az egyetemi vizsgák fáradalmait tánccal vezeti le, ez a hobbi havonta negyvenezer forintjába kerül. Amerikai évfolyamtársai legalább hétmillió forintnyi diákhitellel hagyják el az egyetemet, ha végeznek. Ezért sokuknak van mellékállása, többnyire kisiskolásokat korrepetálnak, óránként tízezer forinttól.

A legmagasabb havi átlagfizetések listájára felkerült még Boston, illetve Chicago is, ötödikként pedig az ausztrál Sydney. Azok, akik gyakran emlegetik, hogy Londonban még a kerítés is kolbászból van, alaposan meglepődhetnek: a brit főváros csupán a tizedik helyet foglalja el a Deutsche Bank listáján a 800 ezer forintos havi átlagbérrel, úgy, hogy közben a világ egyik legdrágább helye. De még csak európai viszonylatban sem szerezte meg London a vezető helyezést. Ugyanis Oslóban a havi átlagkereset egymillió forint, ám a hétköznapi élet itt kevésbé drága, mint San Franciscóban vagy Zürichben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.