A szezon színe

Joe Biden elnöksége vízválasztó a történelemben: az utolsó esély arra, hogy megállítsuk a klímakatasztrófát.

2021. 07. 19. 11:00
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartozom egy vallomással. Nagyon könnyű megvezetni, már ha környezet- vagy állatvédelemről van szó. Noha a kosárnyi kiskutyával pózoló exnáci politikusoknak még én sem dőlök be, ha valaki ígéretet tesz arra, hogy megmenti a Nagy-korallzátonyt a teljes elszürküléstől, kommandót szervez az illegális bálnavadászok/egzotikus állatokkal kereskedők ellen, esetleg megkísérel nap- és szélenergiát használni, máris inkább felé hajlok, ha korábban semleges állásponton voltam is.

Joe Biden esetében eleve felmerült a kínzó kérdés: vajon tényleg nincs rátermettebb elnökjelöltje a Demokrata Pártnak egy nyolcvan felé közelítő, kissé szenilis öregúrnál? De aztán jöttek az ígéretek: klímaprogram, átállás megújuló energiaforrásokra, a Keystone XL gázvezeték elutasítása, visszalépés a párizsi klímaegyezménybe és a többi.

Gondoltam: no hát lássuk!

Fotó: Pexels

Az elmúlt napokban több mint kétszáz híresség és környezetvédő aktivista szólította fel az amerikai elnököt, hogy állítsa le a minnesotai olajvezeték tervezett kiváltását és bővítését, a Line 3-at. A nyílt levelet olyan színészek és komikusok írták alá, mint például Leonardo DiCaprio, Katy Perry, Joaquin Phoenix, Orlando Bloom, Danny Glover, Jane Fonda, Amy Schumer, Sarah Silverman és Mark Ruffalo, de zenészek, Tom Steyer volt demokrata elnökjelölt, törzsi aktivisták és környezetvédők is a nevüket adták a figyelmeztetéshez. Ez a következőképpen indul: „Az ön

elnöksége vízválasztó az emberiség történetében, az utolsó esély arra, hogy megfordítsuk a dolgok menetét, mielőtt a klímaváltozás irányíthatatlanná válik.”

Felidézik ezután a sok-sok szép kampányígéretet és azt is, hogy Biden hivatalba lépésének első napján elutasította a Keystone XL gázvezetéket. Ezen a ponton aztán megjegyzik, hogy a Line 3, az Enbridge energiaóriás határokon átnyúló projektje, amely a kanadai kátrányhomokot és nyersolajat szállítja Albertából Wisconsinba, rá­adásul még az anishinaa­be nép jogait és életmódját is sérti.

A két vezeték gyakorlatilag megegyezik éghajlati hatás, de szimbolikus jelentőség tekintetében is.

A Line 3 üzemeltetése jelentősen súlyosbítaná a klímaválságot, és hát megbukik az éghajlati igazságosság körülbelül minden létező tesztjén, ráadásul naponta átlagosan hétszázhatvanezer hordó olajat szállítana át törzsi földeken.

A múlt hónapban a minnesotai fellebbviteli bíróság helybenhagyta a kanadai vállalat projektjét, és kimondta, hogy elkezdhetik a munkát a 337 mérföldes szakaszon, amely egy 60-as évekbeli, ramaty állapotú és csak fél kapacitással üzemelő csővezetéket váltana fel. Az elmúlt hónapokban aztán az anishinaabe nép vezetésével nagyszabású tüntetések zajlottak Észak-Minnesotában, hogy megpróbálják meggyőzni a kormányt a beavatkozásról, több száz embert le is tartóztattak.

A Biden-kormányzat eddig viszont csak sunnyogott, állást egyelőre nem foglalt, de a szövetségi bíróságon folyamatban van egy vizes élőhelyekre vonatkozó engedély megtámadása is.

Elég szomorú, hogy az elnök kinevezte ugyan az új-mexikói pueblo törzshöz tartozó Deb Haalandot belügyminiszternek, de máskülönben úgy tűnik, hogy tesz az őslakosokra, és egyelőre az ígéretei sem teljesülnek maradéktalanul.

Kirakatdöntésekkel és a divatos, fiatalokat könnyen manipuláló zöldtörekvések lobogtatásával leplezi tehetetlenségét az olajlobbi árnyékában.

A zöld amúgy is a szezon színe, a rosszul értelmezett környezetvédelmi törekvések nevében pedig elvesznek a valódi célok. A minap például Henrik herceg és Meghan Markle környezetvédelmi díjat kaptak azért, mert csupán két gyermeket vállaltak, ezáltal rettentő tudatos módon csökkentve ökológiai lábnyomukat, és idézem: hogy ne súlyosbítsák jobban a Föld terheit. A páros egyébként korábban többször a klímaváltozás elleni harc, a környezet- és természetvédelem szószólóinak szerepében tetszelgett, miközben még a királyi családból kiválásuk előtt gyakran előfordult, hogy egy hét alatt háromszor repültek luxusmagángépen. Henrik szintén így utazott Szicíliába a Google által rendezett klímacsúcsra, ahol aztán látványosan mezítláb lépett a szónoki emelvényre. Egy ilyen, mindössze néhány embert szállító gépnek egyébként cirka hétszer annyi az egy főre jutó károsanyag-kibocsátása, mint egy átlagos utasszállítónak, de hát nem kérdés, hogy a születendő gyerekekkel van a probléma!

Az elnökhöz írt levél kéréssel zárul, amelyben csalódott szavazói felszólítják, hogy határozottan vessen véget a fosszilis tüzelőanyagok bővítése korszakának, hogy a tiszta energia és az éghajlati megoldások idejét a hozzá szükséges reményekkel és elkötelezettséggel kezdhesse meg Amerika. Mint írják: a tudomány, az igazságosság és a nagy kihívások megoldására való határtalan amerikai képesség a mi oldalunkon áll. Az idő nem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.