A tűzkutyák lángot fognak

Vaszkó Ernő és családja a vasból öntött használati tárgyak között élik mindennapjaikat, és ott is fogadják a látogatókat.

Ozsda
2021. 05. 30. 9:00
null
20210510 Gyenesdiás Kályhamúzeum Öntöttvas antik kályha magángyűjtemény. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: a gyűjtő, Vaszkó Ernő Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kályhamúzeum több is található az országban. A gyenesdiási antikkályha-gyűjtemény azért különleges, mert Vaszkó Ernő és családja a szépen felújított kályhák és vasból öntött használati tárgyak között élik mindennapjaikat, és ott is fogadják a látogatókat. A családfő saját kezűleg építette a házukat Feldiás településrészen egy meredek domb tetejére, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra.

Vaszkó Ernő a XIX. századi polgári lakásokban fellelhető öntöttvas tárgyakat és kályhákat gyűjti, udvarán, a műhelyben sorakoznak a felújításra váró darabok. A házban, a bejárati ajtó mellett százötven kilós, vasból öntött sasmadarat formázó fogasra akaszthatjuk a kabátokat. A nappaliban jobbra három cirádás kályha kapott helyet, szemben a falon pedig két szobor, a Vásározó fiú és a Fonó lány látható. Az öntöttvas ágy mögött egy Munkácson készült különleges kályha áll, hátában fűtőcsővel, tetején Sissire emlékeztető női alakkal. A két nagy alakú fali tál érdekessége, hogy az egyik az év első hat hónapját, a másik a második hat hónapját ábrázolja mitológiai horoszkópokkal. A szobában női testet formázó asztalkákon virágokat, apró tárgyakat tartanak. Jancsikályhák, vasalók, gyertyatartók, sakkasztal, tükör- és fényképkeretek, dohányszelence, esernyőtartó, levélnehezékek, kínálótálak, harangok – csodákat látunk mindenfelé. A kincsek közül nem egy muzeális ritkaság. A XVIII. században, illetve a Monarchia idején készült tárgyakat a mintakészítő mesterek a kornak megfelelő motívumokkal díszítették, és a tárgyakat hosszú időre készítették.

A míves munkák sokat elárulnak a százötven évvel ezelőtti magyar öntőműhelyek és mesterek tevékenységéről, ízlésvilágáról.

Vaszkó Ernő felújított kályhák és vasból öntött használati tárgyak között éli mindennapjait és fogadja a látogatókat Fotó: Havran Zoltán

Nagy-Magyarország hegyvonulata tele volt bányákkal, a Kárpátokban az ércbányák mentén 18 öntöde működött. Az elcsatolások után csak a Diósgyőri Vasöntöde maradt határon belül. A gyenesdiási kályhagyűjteményt a Trianon előtti tárgyak alkotják. Németországból, a Felvidékről, Erdélyből származnak, főként a kaláni, nadrági és frigyesbányai vasgyárakból. Ahhoz, hogy a mester egy szép új kályhát össze tudjon rakni, sokszor hat-hét hasonló darabot is megvesz, de megtörtént, hogy egy-egy alkatrészhez találta meg a kályhát: például Marcaliban a tetőkoronát, három nappal később Brassóban a kályhát. Két évtized után közel ötszáz tárgy – közte százötven öntöttvas kályha – gyűlt össze, és a Vaszkó család már nem fért el a házban. 2016-ban az Európa-hírű öntöttvasgyűjtemény jelentős része a túlzsúfolt alagsorból a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kezelésébe került, azóta Vácon és Budapesten, az Öntödei Múzeumban látható.

Vaszkó Ernőt gyerekkorától érdeklik a vastárgyak. Az első kályháját 17 évesen találta lomtalanításkor.

Később kereskedő lett, régiségboltot nyitott, ahová az enyészettől és beolvasztástól megmentett tárgyak nagy része rozsdás, használhatatlan állapotban érkezett meg. Eleinte szakemberekhez fordult segítségért, később jobbnak látta, ha maga újítja fel az antik darabokat. Az évek során könyvekből és idős mesteremberektől leste el a szakmai fogásokat és sajátította el a restaurálás fortélyait. Az öntöttvas kályhák fénykorában, a XVIII-XIX. században a míves tárgyak elkészítéséhez magas szintű mesterségbeli tudás szükségeltetett. Vaszkó Ernő kedvencei közé tartoznak a Kassán készült kályhák és gyönyörűen megmunkált fogantyúik. A gyenesdiá­si ház alagsorában több tucat kályha és használati tárgy (kulcs-, szalvéta-, hamu- és gyufatartó, szenesláda), valamint dísztárgyak, szobrok várják az érdeklődőket. És a tűzkutya. Pontosabban kettő. A két hosszú hátú kutyát régi kandallókban használták. A hátukra fektették a vékony fadarabokat, és a fa alatt papírral begyújtottak. Hogy ez pontosan hogyan történt, azt Vaszkó Ernő mindig szívesen megmutatja a látogatóknak.

(Antikkályha-gyűjtemény, Gyenesdiás, Diótörő utca 16/2. Előzetes bejelentkezéssel ingyenesen látogatható.)

Kiemelt kép: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.